kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bitkisel çaylar çocuğumu düşürmeme yol açar mı?

Dr. Ece Hattat
İLİŞKİLİ HABERLER
Bitkisel çaylar çocuğumu düşürmeme yol açar mı?
3 aylık hamileyim. Bir TV dizisinde, bir bitkisel karışımın düşüğe neden olduğunu gördüm. Hangi bitkileri içmekten kaçınmalıyım? Emine S./Bursa

Son dönemde popüler bir dizi nedeniyle gündeme gelen bu konu hakkında çok görüş var. İnternete girdiğimde abortif yani gebeliği sonlandırmaya yardımcı olan bitkiler hakkında bu kadar çok bilgi olmasına şaşırdım ve sorunuzu iki kısımda cevaplamaya karar verdim. Gebelik döneminin hem sizin, hem de bebeğiniz için son derece hassas bir dönem olduğunu bilmelisiniz. Bu dönemde hiçbir ilacı, doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.

HER BİTKİ MASUM DEĞİL!
Bitkisel desteklerin bir doktorun tavsiyesi ve kontrolü ile kullanıldıklarında birçok rahatsızlığı önlemeye ya da kontrol etmeye yararlı olduğu doğrudur. Ancak her bitki masum değildir. Gebelik süreci, özellikle de ilk 3 ay son derece dikkatli olunması gereken bir dönemdir. Bu nedenle kadın doğum uzmanları ve pek çok kaynak ile kitap, çeşitli bitkilerin gebeler tarafından kullanılmaması gerektiği belirtiyor. Gebelerin özellikle karayılan otu, kedi pençesi otu, hayat ağacı meyvesi, melek otu, ginseng bitkisi, goldenseal bitkisi ve gotu kola gibi bitkilerden kaçınması gerekiyor. İstenmeyen bir gebelik yaşıyor ve bunu sonlandırmanın yollarını arıyorsanız, kesinlikle bitkilere başvurmamalısınız. Bu amaçla bitkileri kullanmak; çok güç ve tehlikeli bir yöntemdir.

SONU ÖLÜME VARABİLİR
Görülen o ki eski zamanlardan beri istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için pek çok bitki kullanılıyor. Tahta biti otu, fesleğen çayı, pamuk otu gibi bitkiler bunlardan birkaçı. Bu bitkilerin gebeliği sonlandırması için çok yüksek dozlarda ve günde birkaç defa alınmaları şart. Bu da, yüksek dozlara bağlı zehirlenmelere yol açabiliyor. Başağrısı, düşük tansiyon, baş dönmesi ve ağır vajinal kanamalar; bunlardan sadece birkaçı. Yüksek tansiyon, diyabet, om gibi üremepilepsi gibi sağlık sorunları; karaciğer, böbrek hastalığı ya da miye sisteminizi ilgilendiren bir probleminiz varsa; bu bitkileri kullanmak ölümcül komplikasyonlara yol açabiliyor. Gebeliğinizi sonlandırmak için bu bitkilere başvurur ve başarısız olursanız, sadece kendinizde değil bebeğinizde de kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceğinizi de bilmelisiniz. Bu nedenle eğer istenmeyen bir gebelik yaşıyorsanız; sadece doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.