kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sayısalcıların şansı sözelcilerden daha yüksek

Pervin Kaplan
ÖSS adayları içinde bu yılın da şanslıları, tercih yapacakları kontenjan sayısı yüksek olduğu için yine sayısalcılar olacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sayısalcıların şansı sözelcilerden daha yüksek
Geçen yıl ÖSS'de puanı hesaplanan aday sayısı 1 milyon 567 bin 773 oldu. Bu adaylardan yüzde 46.3'ü yani 726 bin 54'ü SAY-1 puanında 160 barajını geçemedi. Yani temel matematik ve fen sorularını yanıtlayamadı. 397 bin 687'si EA -1'de, temel Türkçe ve matematik sorularını yanıtlayamadığı için 160 puan barajını aşamadı. Yine SÖZ-1'de puanı aşamayan aday sayısı 293 bin 914. Bunların da yanıt veremedikleri sorular yine Türkçe ve sosyal soruları. Toplam 240 sorudan ve iki bölümden oluşan ÖSS'de 120 sorudan oluşan birinci bölüm tüm adayların yanıtlamak zorunda oldukları sorulardan oluşuyor. Soruların tümü lise müfredatının temel konularından çıkıyor. Bu bölümde 21 matematik, 9 geometri, 13 fizik, 9 kimya, 8 biyoloji, 13 tarih, 10 coğrafya, 7 felsefe ve 30 adet de Türkçe kullanma bilgisini ölçen soru bulunuyor.

BAŞARI PUANI HESAPLAMASI
Ortaöğretim Başarı (OBP) ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları'nın (AOBP) hesaplanmasında ise izlenen yol şöyle: ÖSYM, öğrencilerin OBP'yi ağırlıklandırabilmek için önce okulların her üç puan türündeki ortalamalarını bulur. Bunun için bir okulun tüm lise son öğrencilerinin o yıl yapılan ÖSS sonrasında SÖZ- 1, SAY- 1 ve EA- 1'den aldıkları puanlar ayrı ayrı toplanıp öğrenci sayısına bölünür. Böylece her okul için ÖSS SAY, ÖSS EA ve ÖSS SÖZ hesaplanmış olur. Her öğrencinin OBP, okulunun ÖSS puan ortalamaları göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından bir formülle yapılır. Hesaplanan AOBP'ler belli bir katsayıyla çarpılıp ham puanların üzerine eklenir. Bu katsayı ise mezun oldukları alanları tercih ettiklerinde 0.8, alan dışı tercihlerde 0.3 katsayı ile çarpılır. Ve toplamda oluşan Y-ÖSS puanlarına göre adaylar bölümlere yerleştirilir.

KONTENJAN BELİRLEYECEK
Geçen yıl geçerli olan puan hesaplamasında bu yıl da değişiklik bulunmuyor. ÖSYM geçen yıl iki önemli değişiklik yapmıştı. İkinci bölümden iki testten soru çözme zorunluluğu tek testten soru çözmeye indirilmiş ve bir adayın birden fazla puanının hesaplanması sağlanmıştı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en şanslı grup SAY-2 puanı ile tercih yapacak adaylar. Çünkü lisans programları arasında en fazla kontenjan onlarda bulunuyor. Şansız kesim ise SÖZ-2 puanı ile tercih yapacaklar. Çünkü geçen yıl SAY-2 puanı ile öğrenci alan lisans programlarının kontenjanı 80 bin iken EA-2 ile alanların yaklaşık 60 bin, SÖZ-2 puanı ile öğrenci alan programların kontenjanı ise 26 bindi. Bu yıl yapılan kontenjan artışının bu alanlardaki kontenjanları nasıl artıracağı belli olmasa da bu tablo çok fazla değişmeyecek.