kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toptan, grup başkanvekilleriyle görüştü

Yeni Haber
Meclis Başkanı Köksal Toptan, Genel Kurul'da yaşanan gerginliğin son 10 günde daha da arttığını, bu gerilimden çok rahatsız olduğunu ve grup başkanvekilleri ve Meclis başkanvekillerinden duruma müdahale etmelerini istedi. Toplantıda DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ın, "Gerilim AKP ile CHP arasında yaşanıyor. Gerilimi çıkaran milletvekillerini uyarmak da yine AKP ve CHP Grup Başkanvekillerine düşer" önerisine katılan Toptan'ın da bu milletvekillerinin özellikle uyarılmasını istediği belirtildi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Meclis Başkanvekilleri ve partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda, Genel Kurul çalışmaları ve çalışmalara yansıyan gerginlikler ele alındı. Grup başkanvekilleri, yaklaşık 1 saat süren toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, "gazetecilerin beklentilerini" karşılayacak bir toplantı olmadığını söyleyerek, "Tamamen TBMM Genel Kurul çalışmalarında gruplar arası diyalogun geliştirilmesi ve daha verimli bir çalışma ortamının sağlanmasıyla ilgili toplantıydı" dedi.

Ergün, Genel Kurul çalışmaları sırasındaki aksaklıklar ve bunların nasıl düzeltilebileceği konularının ağırlıklı olarak konuşulduğunu belirterek, "Bugünkü gazetelerde yazılan-çizilen şekilde beklentilerinizi karşılayan herhangi bir konuşma olmadı" değerlendirmesinde bulundu.

"Anayasa Mahkemesinin kararı gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Ergün, "Hiç gelmedi, değerlendirilmedi. Tamamen Meclisin çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme toplantısıydı" yanıtını verdi.

Başka bir soru üzerine, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın senato önerisinin gündeme gelmediğini ifade eden Ergün, liderler görüşmesinin ise tamamen Meclis Başkanının inisiyatifinde olduğunu söyledi. Meclisin çalışma takviminin de gündeme gelmediğini ifade eden Ergün, Meclis çalışmalarındaki aksaklıkların giderilmesi konusunda uzlaşma olup olmadığının sorulması üzerine, "Prensip olarak oldu ama onun mekanizmaları nasıl işleyecek zaman içinde göreceğiz" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Toptan'ın daveti üzerine bir araya geldiklerini belirterek, Toptan'ın, Meclis çalışmalarındaki gerilim ile çalışmanın verimli hale gelmesi konusunda partilerin yaklaşımlarını almak istediğini söyledi. Meclis çalışmalarında önemli bir gerilim olduğunu, parlamento dışındaki kutuplaşma siyasetinin Meclis zemininde de yürütüldüğünü ifade eden Vural, Meclis çalışmalarının normalleştirilmesinin, siyasetin de normalleştirilmesi açısından önemli katkı sağlayacağını belirtti.

İÇTÜZÜK ÇALIŞMASI YAPILMALI

Vural şöyle konuştu:"MHP olarak Meclis zeminde oluşan bu fiili gerginliklerin, millete hizmet yolunda TBMM'nin güvenini zedelediğini düşünüyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. MHP olarak bu süreci normalleştirmenin ve İçtüzük çerçevesinde bir çalışma ortamının temin edilmesinin önemli katkı sağlayacağını, ayrıca da kutuplaşma ve gerilim siyasetinin Parlamentonun bir aracı olarak kullanılmasını doğru bulmadığımızı paylaştık. Zaman zaman bu konuda, gayriresmi toplantıların yapılması gerektiğini ifade ettiler. Bu çerçevede önümüzdeki dönemle ilgili bir İçtüzük çalışması yapılıp yapılamayacağı, faydalı olup olamayacağı konusunda bir değerlendirme yapıldı. Ama kısa dönemde MHP olarak Meclis zeminde bu gerilimlerin ortadan kaldırılması için önemli bir normalleşmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz."

İNSANİLEŞTİRME PROJESİ

Toplantıda, AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, "Siyaseti insanileştirme projesini" gündeme getirdi ve yaşanan gerilimden kendilerin de rahatsız olduğunu dile getirdi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da, "Basında yer alan haberler hiç gündeme gelmedi. Gündemin ne olduğunu biz de bilmiyorduk. Sadece Meclis Genel Kurul gündeminde yaşanan gerginlikten duyulan rahatsızlık dile getirildi. Bundan sonra grup başkanvekilleri ve Meclis başkanvekilleri sık sık bir araya gelecek" dedi.

GERİLİMİN NEDENİ AKP-CHP


Toplantıda, Toptan'ın "Dışarda yaşanan siyasi tansiyon, genel kurula yansıması beni son derece rahatsız ediyor. 10 gündür yaşanan gerginlik beni üzüyor. Grup başkanvekilleri ve Meclis Başkanvekilleri arkadaşlarımdan bu duruma müdahale etmelerini istiyorum. Bu sorumluluk hepimize düşüyor" dediği öğrenildi.

Toptan, "Meclis Başkanvekilleri ve Grup başkanvekilli arkadaşlarımız gün içinde öğlen akşam biraraya gelsinler. Sık sık ben de bu toplantıları yapacağım" dedi.

Bu arada DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Genel Kurul'da yaşanan gerilimi daha çok AKP ile CHP'li milletvekillerinin çıkardığı, zaman zaman fiziksel sataşmaların yanı sıra yüksek sesle konuşulmasından da grup olarak rahatsız olduklarını dile getirdiği kaydedildi. Demirtaş'ın, "Bu tür gerilimlerde Grup başkanvekilleri kürsüye çıksın. Gerekirse milletvekilleri uyarılsın. Gerilimi çıkaran aşağı yukarı aynı milletvekilleri. AKP ve CHP Grup Başkanvekilleri bu milletvekillerini özellikle uyarabilirler" önerisini getirdiği, Meclis Başkanı Toptan'ın da bu öneriye katıldığı ifade edildi.

(ANKA)