kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Batı yerine Türkiye'yi tercih edin

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Körfez'de 2 trilyon dolara yakın petrolden dolayı biriken fon bulunduğunu belirterek, "Amerikalılar falan cirit atıyorlar Körfez ülkelerinde... İstediğiniz yere yatırın bir şey demiyorum ama bu adamlar paranızı batıracak. Amerika'ya götürüp yatırmanın alemi var mı?" dedi.

Unakıtan, 3. Türk-Arap Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen "Türk-Arap Ekonomik Ortaklığı; Gelecek Vizyonu" konulu 1. Türk-Arap Finans Zirvesinde yaptığı konuşmada, yıllardan bu yana Türk-Arap ilişkilerinde boşluk olduğunu, son 5-6 yılda ise iyi bir ivme yakalandığını aktararak, bölgede herkesin sorumlulukları bulunduğunu söyledi.

Problemler çözülürken bazı işlerin "iyice Arap saçına" döndüğünü ifade eden Unakıtan, "Arap saçı derken bu bir deyim. Yanlış anlaşılmasın, Araplar'ın saçı gür..." diye konuştu.

Dünyada şu anda 3 farklı kriz yaşandığını ve bunlardan birinin petrol krizi olduğunu kaydeden Unakıtan, petrol fiyatlarının artmasının dünyanın bütün dengelerini değiştirdiğini, petrol fiyatının artık yavaş yavaş fakir ülkelerin alamayacağı duruma geldiğini söyledi. Unakıtan, "O kadar para... Avrupa'da da çeşitli şekillerde hır çıkarma durumları artıyor" dedi.

Petrol krizinin yanı sıra gıda ve finansal kriz bulunduğuna da işaret eden Unakıtan, açıklanan son rakamlara göre tutsat, subprime krizinden 380 milyar dolarlık zararın söz konusu olduğunu, bazılarının bu rakamın 1 trilyon dolara çıkabileceğini tahmin ettiklerini aktardı.Kemal Unakıtan, şöyle devam etti:

"Batı ne yapıyor? Körfez ülkelerinde 2 trilyon dolara yakın petrolden dolayı fon var. Burada biraz daha para kapalım, getirelim, yine batıralım. Batı dünyası bunun için geliyor. Amerikalılar falan cirit atıyorlar Körfez ülkelerinde... Paranız kendinizin. Tamam istediğiniz yere yatırın, bir şey demiyorum ama bu adamlar paranızı batıracak. Amerika'ya götürüp yatırmanın alemi var mı? Burnunuzun dibinde Türkiye var. Bağırsan duyuyoruz. Burada para batmadı, hiç kimsenin parası batmadı. Borçlarımızı ödememezlik diye bir şey asla olmadı. Toz duman gidiyor adam, çok şükür bizde bir şey yok."

''FİTNE FÜCUR GELİŞMELER OLUYOR''

Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'ye geçtiğimiz 3 senede 52 milyar dolar düzeyinde yabancı sermaye geldiğine değinerek, "Beklentimiz önümüzdeki 3 senede 53 milyar dolar. Arap dünyasından Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım olmuş. Kafi mi? 2 trilyon dolar bölü 5 milyar dolar... Kafi değil..." diye konuştu.

Arap şirketlerinin Türkiye'ye gelerek burada şirket kurabileceğini, özellikle ihtiyaç duyulan gıda alanında burada üretip kendi ülkelerine götürebileceklerinin altını çizen Unakıtan, şunları kaydetti:

"Paris'te, OECD'de konuşuldu. (Bunları memleketinize çağırmayın diyor) Bak bize nasihat çekiyorlar. (Bu fonlar ülkenize gelmesin...) Nereye gitsin bu fonlar? Amerika'ya gitse iyi mi? İyi... Fitne fücur gelişmeler oluyor, fikirler öne sürülüyor. Resmen konuşuldu, gündem maddesiydi. Aklımızı başımıza alalım. Menfaatlerimiz neredeyse oraya göre hareket edelim. Sizler paralarınızı nasıl kullanacağınızı iyi bilirsiniz. Falanca batmış, hadi bakalım hisse al. Batmışlar yarın yine gidecekler... Yapmayın beyler. Sizler paralarınızı nasıl kullanacağınızı iyi bilirsiniz. Gelin hep beraber proje yapalım. Bölgeyi barış bölgesi haline getirelim. Dışarıdan birileri gelip de (burada barış tesis edelim) gibi şeylere ihtiyaç kalmasın."

MALİYE BAKANLARI SEVİLMEZ

Bu arada, panelin oturum başkanlığını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanı Unakıtan'ı anons ederken, genelde iş dünyasının, aldıkları vergilerden dolayı maliye bakanlarını pek sevmediğini, ancak Türkiye'de iş aleminin Kemal Unakıtan'ı sevdiğini ifade ederek, mali disiplinin sağlandığı bir ortamda aynı zamanda vergi indiriminin de yapıldığını söyledi.Hisarcıklıoğlu'nun takdiminden sonra söz alan Maliye Bakanı Unakıtan ise esprili bir şekilde, "Aynı başarı kendisinde var. Biz şimdi karşılıklı birbirimize yağcılık yapmayı bırakalım. Burada çok değerli misafirlerimiz var. Geldiler, bu toplantıya iştirak ettiler" diye konuştu.

AA