kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
DTP Genel Başkan Vekili Emine Ayna.

DTP savunmada çözüm önerisi talep edecek

Hazal ATEŞ / ANKARA
Kapatma davasında ikinci kez ek süre isteyen DTP'nin süresi doluyor. Savunmada "Dava Kürt sorununun çözümünde bir fırsat olarak kullanılmalı" ifadesine yer verilecek..
Hakkında kapatma davası açılan DTP, "Kürt sorunu" odaklı bir savunma hazırladı. Savunmada, "Partimiz Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulmadı. Ancak, Öcalan'ın barışçıl çağrılarından yararlanıyoruz" vurgusu yapılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, 33 klasörden oluşan ek delil sunması üzerine ek savunma süresi isteyen DTP, bugün savunmasını verecek.

'CESUR BİR SAVUNMA'
DEP'in eski Genel Başkanı Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu DTP Savunma Komisyonu Anayasa Mahkemesi'ne vereceği savunmayı iki başlık altında hazırladı. Siyasi ağırlıklı savunmada, Kürt sorununun tarihsel süreci ve çözüm yolları dile getiriliyor. Dünyadaki benzer örneklere de yer verilen savunmada, "Dava Kürt sorununun çözümü için bir fırsat olarak kullanılmalı" denilecek ve Anayasa Mahkemesi'nden Kürt sorununda açılım sağlayacak bir karar vermesi talebinde bulunacak. Savunmada, DTP'nin PKK ve Abdullah Öcalan'la ilişkilerine de yer veriliyor. Avrupa Adalet Divan'ının PKK'nın terör örgütü olmadığı yönündeki kararından alıntı yapıldığı savunmada, PKK'nın terör örgütü olmadığı anlatılacak. DTP'nin PKK ve Öcalan'ın talimatlarıyla kurulmadığı, bu talimatlarla hareket etmediği belirtilecek. Ancak, Kürt sorununa çözüm isteyen bir parti olarak DTP'nin Abdullah Öcalan'ın barışçıl çağrılarından yararlandığı anlatılacak. Savunmanın siyasi bölümünü hazırlayan ekipte yer alan DTP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya, partilerinin bugüne kadar yaptığı eylem, proje ve çağrılarına sahip çıkacaklarını belirterek, geçmişteki Kürt partilerinin yaptığı savunmalara göre daha net ve cesur bir savunma hazırladıklarını söyledi. Sarıkaya, siyasetin tıkandığı bir dönemde yargının kilit bir kurum haline gelmesinden dolayı Kürt sorunun da çözüm için yargının rolünü oynamasını ve açılım sağlamasını isteyeceklerini belirtti.