kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Konutlara ENVER kredisi geliyor

Yeni Haber
Enerji Verimliliği (ENVER) projesi paralelinde binaların ısı yalıtımı için düşük faizli kredi seçeneğinin devreye sokulacağı belirtildi.

Vakıfbank kanalıyla verilecek kredinin yanı sıra yalıtım malzemelerindeki KDV oranının indirilmesinin de gündemde olduğunu bildirildi.

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Ürkmez, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından yürütülen Enerji Verimliliği Projesi(ENVER) kapsamında bina yalıtımını cazip hale getirmek için bir dizi çalışma yapıldığını kaydetti.

Türkiye'deki 18 milyon konutun yüzde 92'sinde yalıtımın bulunmadığını, geçen yıl ithal edilen 36 milyar dolarlık enerjinin üçte birinin konutlara gittiğini ifade eden Ürkmez, bu yıl sonunda konutların enerji giderinin 15 milyar doları bulacağını, yalıtım olmadığı için de bunun 8 milyar dolarının ''havaya saçılacağını'' savundu.

Akaryakıt ve enerji fiyatlarının hızla yükselmesiyle yalıtım konusunun da bir zorunluluk haline geldiğini belirten Ürkmez, 2008 yılının enerji verimliliği yılı ilan edilmesi ve ENVER projesinin hayata geçmesinin çalışmaları hızlandırdığını kaydetti.

Ürkmez, şu bilgileri verdi:
''İZODER olarak yıllardır anlattığımız gerçeklerin artık tüm kesimler tarafından sahiplenilmesiyle umutlu bir yola çıktık. Önceki yıllarda tasarladığımız projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. İnsanlara binalarını yalıtma zorunluluğu getirmenin, polisiye önlem almanın çözüm olmadığına inanıyoruz. Bunun yerine onlara yalıtımın neden yararlı olduğunu anlatarak cazip olanaklar sunmaya çalışacağız. Bu kapsamda Elektrik İşleri Etüd İdaresi ile faizsiz kredi konusunda bir çalışma yaptık. Vakıfbank kanalıyla böyle bir kredi çıkartmak için çalışma yapılıyor. Tamamıyla faizsiz istedik, olmadı. Ama çok düşük faizli bir kredi çıkacak. Tahmin ediyorum 3 ay içinde çıkar. ENVER projesinin ilk somut adımı da atılmış olacak.

Yaptığımız hesaplamalara göre bu krediyle insanlar ceplerinden para çıkmadan, 3-4 yıl boyunca enerjiye ödediği fazladan parayı kredi geri ödemesine çevirerek yalıtım yaptırmış olacak. Aylık 200 YTL enerji gideri olan bir konutta yalıtım sonrası elde edilecek tasarrufun ortalama 100 YTL olacağı, bu tasarrufun 3-4 yıllık kredi ödemesine yeterli olacağı hesaplanıyor.''

VERGİ İNDİRİMİ TALEBİ

Yalıtım malzemelerine uygulanan KDV oranının da yüzde 18'den yüzde 1'e çekilmesinin gündemde olduğunu dile getiren Ürkmez, konuyla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile görüştüklerini ifade etti.

Bakan Özak'ın konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a anlatacağını ifade eden Ürkmez, gerekli indirimin sağlanması halinde oluşacak taleple Türkiye'nin 40 fabrikaya daha ihtiyaç duyacağını, yalıtım uygulayıcılarıyla birlikte 135 bin kişiye iş sağlanacağını ileri sürdü.

Ürkmez, devletin bu faaliyetlerden elde edeceği vergi gelirinin KDV indirimiyle oluşan kaybı da karşılayacağını ileri sürerek, ''Bunu hükümete anlatmaya çalışıyoruz. İkna edene kadar anlatmaya devam edeceğiz. Olumlu bir dönüş olacağından umutluyuz'' diye konuştu.
Kat Mülkiyeti Yasası'nda yapılan değişikliklerle artık apartmanlarda yalıtım yatırımları için de oy çokluğu kararının yeterli olacağına dikkat çeken Ürkmez, bunun da yalıtım yatırımlarını hızlandıracağını ifade etti.

Ürkmez, inşaat sektöründeki durgunluğa rağmen yalıtım sektörünün bu yıl yüzde 10 büyümesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

(AA)