kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Baykal, Urfa gezisi sırasında otobüsün üzerinde geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Gençlik Kolları Genel Sekreteri Ersin Çıldır’ın cenazesine katıldı.

Kürt açılımına yanıt: Etkin var, sorunu çöz

Hazal ATEŞ ANKARA
CHP lideri Baykal'a Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri çağrıda bulundu: CHP devlette etkili. DTP'ye ve Kürtçe TV'ye destek ver..
Diyarbakır'ın önde gelen sivil toplum kuruluşları, bölgeye yaptığı gezide "Etnik kimlik şereftir" çıkışının ardından Kürtleri sevdiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a, "CHP devlette etkili bir güç. Yargı, YÖK ve diğer devlet kurumları üzerinde etkiniz var. İsterseniz Kürt sorunu çözülür" dedi. Diyarbakır'daki 8 sendika, 36 sivil toplum örgütü, "Kürt sorununu dile getirmeyen, DTP'yi terör bağlantılı gören" hiçbir siyasi parti ile görüşmeyeceklerini açıklarken, Baykal'ı da protesto ederek görüşmedi. Baykal da Baro, Ticaret ve Sanayi Odası, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (GÜNSİAD) aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri ile görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, "Kürt sorununa sivil çözüm" isteyen başkanlar konuştu, Baykal yanıt verdi. Görüşmede taraflar şu görüşleri dile getirdi:
Sezgin Tanrıkulu (Baro Başkanı): CHP, devletin kurumları üzerinde etkili bir güç. Sizin tutumunuz, YÖK'ü, yargıyı, diğer devlet kurumlarını etkiler. Ortaya koyacağınız rota Kürt sorununa çözüm yolunu açar. Operasyonlarla çözüm bulunamaz. Kültürel hakların tanınması, siyasi iklim değişikliği ile çözüm bulunabilir. Meclis'teki tutumunuz bölge halkını yaralayıcı bir görüntü oluşturuyor. DTP'ye sırtınızı çevirmeyin. Demokratik yolla seçildiler. Ancak o zaman bu sorunun çözümünde yol alınır. Başkaları zaten silah kullanıyor.

BAYKAL: SIRTIMIZI DÖNMÜYORUZ
Şah İsmail Bedirhanoğlu (GÜNSİAD Başk.):
CHP geçmişte Diyarbakır'da en güçlü partiydi. Şimdi esamisi okunmuyor. Bu Kürt sorununa bakış açınızdan kaynaklanıyor. Kürtçe TV konusundaki tavrınızı benimsemiyoruz. Kürt sorunu konusunda bir açılım yapmak zorundasınız. 'Yayın özel sektör eliyle yapılmalı' diyorsunuz. Fransa'da, Almanya'da devlet eliyle yapılıyor. Orada da devlet katkı sunuyor. Kürtçe TV önemli bir adım olabilir. Sizin bu konudaki önerileriniz devletin bütün kurumlarınca dikkate alınır. Sizin etki gücünüz var. Baykal: Kürtçe TV'ye karşı değiliz. Sadece devlet eliyle değil, özel sektör tarafından yapılması gerektiğini söylüyoruz. DTP'ye karşı bir tavrımız yok. Beğeniriz beğenmeyiz seçilmiş olarak bakıyoruz. Sırtımızı çevirmeyiz. Başbakan'ın dışlayıcı tutumu da yanlıştı. Sadece bazı ifadelerine tepkiliyiz.