kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül: Çatışma yok

Duygu GÜVENÇ - Ali EKEYILMAZ TOKYO
Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye'de İslam kültürü ile laiklik arasında çatışma söz konusu değil. Türkiye'nin yönü belli. Kimse tereddüt etmesin" diye konuştu..
Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban düzenlemesini iptal etmesinin ardından Türkiye'deki gelişmeleri yakın takibe alan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye yerine dünyaya mesaj verdi. Gül, gece yarısı öğrendiği türban kararı konusunda dün ilk olarak "Önemli bir ziyaret yapıyoruz. Bu hukuki bir süreç dolayısıyla söyleyecek bir şeyim yok" dedi ardından da Japon televizyon kanalı NHK ve Asahi Shimbun'a verdiği mülakatta İslam ile laikliğin birbiriyle çatışmadığını belirtti. İşte Gül'ün Japon basınına son gelişmelerle ilgili söyledikleri:

* Anayasa Mahkemesi'nin dün aldığı türban kararı AK Parti'ye açılan kapatma davasını nasıl etkiler? Bu konu, mahkemeye intikal etmiş, mahkemede olan bir konu. Dolayısıyla hukuki mesele olduğu için bu konuda neticeyi beklemekten başka söyleyecek bir şey yok açıkçası.

* Dün açıklanan başörtüsü konusunda görüşünüz nedir? Hukuki bir süreç bunlar, o açıdan çok fazla bir şey söylemek istemiyorum.

* Başka zatialiniz olmak üzere, iktidar partisinin Türkiye'yi İslamlaştırdığı iddia ediliyor. Görüşünüz nedir? Türkiye anayasası Türkiye'nin demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu söyler. Bu temel ilkeler üzerinde Türkiye'de tam bir mutabakat vardır. Türkiye'de din ve devlet işleri birbirinden ayrıdır. Dolayısıyla din bireysel bir konudur, şahısların kendi meselesi kendi tercihidir. Devlet işleri ise tamamen ayrıdır. Türkiye'nin standartları; hukuk standardı, insan hakları standardı, demokratik standardı, ekonomik standartları AB müktesebatı seviyesine çıkartılıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin nasıl bir devlet olduğu ve nasıl olacağı gayet açık.

* Türkiye ne yöne gidiyor? AB'den uzaklaşıyor mu? Türkiye'nin istikameti AB'dir. Siyasi tartışmalar çekişmeler olabilir ama Türkiye'nin istikameti açıktır.

* Türkiye'de laiklik ile İslam çatışıyor mu? Şunu net olarak söyleyebilirim ki Türkiye'de İslam kültürü ile laiklik arasında kesinlikle çatışma söz konusu değildir. Tıpkı Japonya gibi Türkiye de geleneklerine bağlı kalarak modernleşmektedir.

* AB süreci kesintiye uğrar mı, etkiler mi? Biraz etkileyebilir ama Türkiye'nin yolu bellidir, reform süreci devam etmektedir. Türkiye'nin geleceğinden kimse tereddüt etmesin.