kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Menopoza girdim her şey bitti' yanlış bir inanış!

- 50'den sonra cinsellik nasıl oluyor?
- H.H:
Çok keyifli. Neden biliyor musun? Yıllardır Türkiye'de bunun içinde yaşadığım için ve bütün insanların bu konudaki sorunlarını, düşüncelerini bildiğim için... 50'den sonra cinselliği muhafaza etmek, muhafaza etmeye çalışmak, problem varsa onu çözmeye çalışmak insanların vazgeçilmez bir durumu oluyor. Kendim için bile böyle. Bir problemim olsa hemen onu en iyi nasıl çözerim diye düşünürüm.

- Eşinizle paylaşır mısınız?
- H.H:
Eşimle paylaşır mıyım bilmiyorum. O konuyu konuşmadık. Eşlerde problem olduğunda paylaşma noktasında kadınlar daha doğru, daha baskın noktayı yakalamakta ustalar. Ama erkekler, sorunlarını ortaya koymakta daha çekince içindeler.
- N.H: Evlilikte mutlu bir cinsel beraberlik yoksa, iki dost aynı evde olmak demek evlilik değil bence. Dediğim gibi insanların bunalımda oldukları zamanlar vardır. Burada kadına düşen sorumluluklar var. Böyle bunalımlı dönemlerden nasıl çıkarız diye aklımı yorduğum, çareler aradığım zamanlar olmuştur. Hiçbir zaman onu çok geri plana atmadım. Atmayı da doğru bulmuyorum. Mesela "Menopoza girdim, cinselliğim bitti," yanlış bir inanış.
- H.H: 50'li yaşlardan sonra spontan birliktelik çok önem taşıyor. Ama birliktelik deyince, bir odada beraber olmaktan bahsetmiyorum. Sıcak davranışlar, temaslar, dokunmalar, sevgi ifadeleri gibi davranışlar cinsellikte çok önem taşıyor. Yani giderek 60'lı yaşlar, 70'li yaşlar, 80'lere geldiğinde o tatmin olma şekil değiştiriyor. Ömrü uzatıyor, yaşam kalitesini artırıyor.

- Seks, yaşamı uzatır mı?
- H.H:
Kesinlikle. Çünkü tatmin oluyorsun. Orta yaş sonrasında insanların cinsel birlikteliklerinde sevgi, dostluk ifadeleri, birbirleriyle sıcak temaslarının devam etmesi, sözcüklerle ifadeler, daha fazla önem kazanıyor. Mesela 80 yaşında bir hasta geldi, yürüyemiyor, eşi de yaşlanmış. Ona prostat muayenesi yaptım, dedim ki "Merak etmeyin." Hüngür hüngür ağlıyor kadın, kanser olacak diye korktuğundan. Oysa kocası bir sürü hastalık geçirmiş, yürüyemiyor. Kadın "Ben onsuz ne yaparım?" diyor, işte bu çok önemli.