kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Luigi ve Mario yaratıcıları Miyamoto'yla..

Nintendo'nun Super Miyamoto'su

Derleyen: Kaya GENÇ
Shigeru Miyamoto, bilgisayar oyunu meraklıları için bir kült figür olma özelliği taşıyor. Ne de olsa kendisi Nintendo'nun en önemli programcılarından ve oyun tarihinin ünlü karakterleri Mario, Luigi, Donkey Kong ve şimdi de Wii Fit'in yaratıcısı..
Onunla birlikte çalışanlar Miyamoto'yu daha çok hemen öfkelenen kişiliğiyle tanıyor. Geçtiğimiz yıl Nintendo'da çalışan mühendisler Miyamoto'nun yeni oyun projesini hayata geçirmekte zorluk çekeceklerini söylediklerinde, Miyamoto ağzından alevler çıkaran bir oyun kahramanı gibi onlara çıkıştı. İstediği şey basitti: Tartı özelliği de bulunan özel bir denge tahtasının üzerine çıkıp spor yapmak, kilo vermek ve vücuda Nintendo'nun özellikle de kumandasıyla şaşkınlık yaratan Wii isimli cihazı aracılığıyla şekil vermek... Nintendo'da geliştirme departmanında çalışan Arisa Hosaka, "Miyamoto-san'ın öfkesi büyüktü, çünkü kendisine yeterince parlak fikirler sunmuyorduk," diyor. "Büyük bir telaşa kapıldık. Her kafadan bir ses çıkıyor, Miyamoto-san'ı tatmin etmesini umduğumuz fikirlerimizi kendisine iletiyorduk." Siyah kot pantolon ve tişörtle gezmeyi seven, kendi halinde biri Miyamoto. Ancak o gün öfkeyle çevresindekilere laf sokarken 15 kişilik geliştirme ekibi istifanın eşiğine gelmiş. Sonuçta ekip görevde kalmış; sonuç da mayıs ayında ABD'de satışa sunulan 100 YTL'lik Wii Fit olmuş. Üzerinde aerobikten hula-hoop'a ve yoga'ya dek pek çok egzersizin yapıldığı denge tahtası hakkında en büyük soru ise şuydu: İşe yarıyor mu? Oyunla sporu birleştirmek gerçekten de iyi bir fikir miydi?

SATIŞ REKORU
Hareketleri oyuncunun ağırlığına göre ayarlayan oyun, Wii'yi oyun dünyasının yıldızı haline getiren teknolojilerden biri. Bugüne dek 24 milyon konsol satan Nintendo, Fit oyunundan ise geçtiğimiz yılın aralık ayında piyasaya çıkmasından bugüne dek 2 milyon tane satmış. Kyoto'nun dışındaki bir taşra kasabasında doğan Miyamoto, eskiden bir kuklacı olmanın hayallerini kurarmış. 1977'de Nintendo'nun sahibini tanıyan bir arkadaşı aracılığıyla şirkette işe giren Miyamoto, ilk başta işin görsel kısmında çalıştıktan sonra 1981'de ünlü goril King Kong'la Temel Reis karakterini birleştiren eğlenceli ve hareketli bir oyunla, Donkey Kong'la ilk projesini yarattı. Kimse Donkey Kong'un ses getireceğini düşünmüyordu, zaten oyun Seattle'da iki izbe barda 'test sürüşü'ne açıldı.

YENİ PROJESİ
Ancak kısa sürede Miyamoto'nun şöhreti arttı, Super Mario ve Luigi gibi karakterlerle GameCube ve elde taşınan Nintendo DS oyun konsollarına dek Miyamoto'nun hayali kahramanları oyun meraklılarıyla buluştu. Fit'le birlikte usta oyun yaratıcısının artık yeni bir yöne saptığı söyleniyor. 62 kilo ağırlığındaki Miyamoto, kaç kilo olduğunu düzenli olarak duvara iliştirdiği bir kâğıda not alırmış. Bunu gören ailesinin kilosuna gösterdiği ilgi bundan bir oyun yapabileceğini ona düşündürmüş. 55 yaşındaki Miyamoto, video oyunları dünyasının Walt Disney'i olarak adlandırılıyor. Fit'i tasarlamanın onunla oynamak gibi keyifli olmadığını söyleyen Miyamoto'nun köpek sevgisi Nintendogs oyununda, bahçecilik merakı ise Pikmin karakterinde somutlaştı. Şimdi ise müzikle ilgili bir oyun tasarlıyor. Ama oyunun detayları konusunda sır vermiyor. Geliştiriciler korku içinde azar işitmeyi beklerken Miyamoto yeni projesine Wii Fit'in üzerinde hazırlanıyor...
Haberin fotoğrafları