kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Otobüste başörtülü

Star gazetesinin, Prof. Mümtaz'er Türköne, Doç. Dr. Ahmet Demirel ve Doç. Dr. Ferhat Kentel'e yaptırttığı araştırmada bir soru dikkatimi çekmişti: "Otobüste yanınıza bir başörtülü oturursa sizi rahatsız eder mi?" Rahatsız olmam % 94.8; Rahatsız olurum % 5.2. Aynı şekilde, başörtülülerin % 95'i de yanına oturan başı açık kişiden rahatsızlık duymadığını ifade ediyor.
Siyaset, tefrika yaratmazsa, biz işte böyle kaynaşmış bir toplumuz. Sorunu, siyaset üretiyor. ABD'deki gelişme Türkiye'nin "zencilerine" de umut vermeli. Bugünler değilse bile yarınlar daha adil olabilir
ABD, öyle hassas bir noktaya geldi ki, zenciye zenci demek bile incitici bulunuyor. " Afrikalı Amerikalı" demek zorundasınız. Şüphesiz, bizde de "sıkma baş " " yumurta kafa " gibi tanımlamalar, bu kelimeleri sarf edenlerin ayıbı olarak arşivlerde kalacaktır.
ABD'de Jim Crow yasaları değil, Martin Luther King'in hayalleri kazandı.
Jim Crow, Thomas Rice'ın 1828'de yarattığı bir karakterdi. Rice, yüzünü kömürle boyayıp bu rolü oynardı. Geri zekâlı, ilkel, her türlü aşağılanmaya maruz kalan bir zenci tiplemesi söz konusuydu. Beyazlar, zencilere, Jim Crow adını takmıştı. Jim Crow unutuldu ama, Rosa Parks ve Martin Luther King hâlâ yaşıyor. Altın madalyalarıyla birlikte.