kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güneydoğu eğitimine 1 milyar YTL'lik destek

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül, GAP Eylem Planı ile eğitime 1 milyar YTL'nin üzerinde pay ayrıldığını belirterek, bu kaynak çerçevesinde GAP bölgesindeki eğitimin geliştirileceğini anlattı.

MEB Müsteşarı Özgül, GAP Eylem Planı ile eğitime önemli pay ayrıldığını belirterek, söz konusu kaynağın tamamının kullanılarak bölgedeki eğitimde önemli adımlar atmayı planladıklarını söyledi. Özgül, "Ayrılan kaynak 1 katrilyon Lira'nın üzerinde. Bu kaynak çerçevesinde planlarımızı hayata geçireceğiz. 1 katrilyon Lira önemli bir kaynak" dedi.

BÖLGEDEKİ OKULLAŞMA ORANLARI ARTIRILACAK

GAP Eylem Planı çerçevesinde özellikle bölge eğitiminde önemli adımlar atılması planlanıyor. Eylem planına göre, bütün eğitim kademelerinde fiziki ve beşeri altyapı geliştirilmesi ve fırsat eşitliğinin artırılması amaçlanıyor. Ayrıca okul öncesi okullaşma oranı yüzde 50'ye çıkarılacak. Yapılacak yatırımla zorunlu eğitime devam etmeyen öğrenci kalmayacak. Plan çerçevesinde ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 90'a çıkarılacak.

Bulunan pansiyonların kapasitesi artırılacak. Batman'da 970, Diyarbakır'da 4 bin 314, Gaziantep'te 4 bin 619, Mardin'de 2 bin 618, Şanlıurfa'da 5 bin 567 ve Şırnak'ta bin 372 öğrencilik pansiyon kapasitesi artırılacak.

İstihdamın artırılması amacıyla; meslek edindirme, beceri kazandırma ve kişilerin kendi işlerini kurmalarına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek, İŞKUR'un yerel düzeydeki kurumsal kapasitesi geliştirilecek.

BÖLGE ÜNİVERSİTELERİNE YATIRIM YAPILACAK

GAP bölgesindeki tüm illerin üniversitelerinin fiziki ve beşeri altyapısı güçlendirilecek. Adıyaman, Batman, Kilis, Mardin ve Siirt'te 2009-2012 arasında yaklaşık biner kişilik öğrenci yurtları yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan GAP Bölgesindeki projelerin yanı sıra, 2008 yılında diğer bölgelerdeki Eğitim, Sulama, İçmesuyu, Enerji, Sağlık yatırımları gibi öncelikli projelere de 1,3 Milyar YTL ilave kaynak aktaracağını bildirmişti.

(ANKA)