kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Genelkurmay nöbet değişikliğine hazırlanıyor

Yeni Haber
Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısı nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı Karargahında terfi heyecanı yaşanıyor. Yılda iki kez yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarının ilki Ağustos ayı başında gerçekleşecek.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı şapkası ile son kez katılacağı toplantıda yerini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'a bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da kıta görevi nedeniyle karargahtan ayrılacak.

Ayrıca Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler ve Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak da kıta görevleri ve bir üst rütbeye terfi sırasında bulundukları için karargahtan ayrılacaklar.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı, ağustos ayı başında yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sonrasında "çehresini' yenileyecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bu yıl yaş haddi nedeniyle görevinden ayrılacak. Orgeneral Büyükanıt'tan boşalacak Genelkurmay Başkanlığı koltuğunun yeni sahibi ise "teamüllere aykırı' bir durum yaşanmazsa Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ olacak. Orgeneral Başbuğ da, Orgeneral Büyükanıt gibi yaş haddi nedeniyle görevini iki yıl yapacak ve 2010 yılı ağustos ayında emekli olacak.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olması sonrasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı yenilenecek. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da bu yıl karargahtan ayrılacak. 2005 yılında orgeneralliğe terfi eden Orgeneral Saygun, o tarihten bu yana karargah görevlerinde bulundu. Orgeneral Saygun için bu yıl kıta görevine çıkma sırası geldi. Saygun'un büyük bir olasılıkla İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Orgeneral Saygun'dan boşalacak Genelkurmay 2. Başkanlığı koltuğuna ise bu yıl korgenerallikten orgeneralliğe terfi edecek yeni bir ismin getirilmesi bekleniyor.

BAŞBUĞ İLE KADRO YENİLENECEK

Tıpkı Orgeneral Saygun gibi, kıta görevine çıkması gereken bir başka isim de Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak. 2005 yılında tümgeneral olan Çolak, o tarihten bu yana karargah görevlerinde bulundu. Tümgeneral Çolak'ın bu yıl kıta görevine gitmesi gerekiyor.

Bu yıl görev yerleri değişecek olan Genelkurmay Başkanlığı karargahının diğer komutanlarının başında Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu ile Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler bulunuyor. Her iki general bu yıl bir üst rütbeye terfi sırasında bulunuyorlar. Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu'nun da bu yıl kıta görevine çıkması gerekiyor.

Bu yaşanacak değişimlerle birlikte Orgeneral İlker Başbuğ'un yeni Genelkurmay Başkanı olmasıyla birlikte Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda kadro yenilenecek.

ANKA