kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Emniyet "dinleme" iddialarını yalanladı

Yeni Haber
Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyetin 6 ay süreyle tüm görüşmeleri dinlediğine ilişkin bugün bazı gazetelerde yer alan haberleri yalanladı.

Emniyet, dinleme faaliyeti için ayrı ayrı yargı kararı alınmasının yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, bütün Türkiye'nin dinlenilmesinin söz konusu olamayacağını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bugünkü bazı basın yayın organlarında ''Telekulakta yeni belge polis izledi'', ''Emniyet tüm görüşmeleri izliyor'' ve ''Tüm ülke izleniyor ve emniyet ülkeyi altı ay dinledi'' başlıklı haberler için bir açıklama yaptı.
Açıklamada, dünyadaki tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi Türk Polis Teşkilatının da kendisine anayasa ve yasalarla verilen görev ve yetkiler dahilinde suçları önlemeye yönelik her türlü yasal faaliyetlerde bulunmasının doğal olduğu vurgulandı.
Söz konusu haberlere konu olan yargı kararının kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamadığı dile getirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere her bir dinleme için ayrı ayrı yargı kararı alınması yasal bir zorunluluktur. Hal böyle iken, bu karar gereği bütün Türkiye'nin dinlenmesi gibi bir husus söz konusu olamaz.

Teşkilatımızın yetkili birimlerince terör ve organize suç örgütleriyle mücadele için önleyici amaçlı talepler ilgili mahkemelere yapılmakta, mahkemelerce uygun görülen taleplere ait kararlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) gönderilerek TİB'in koordinesinde yerine getirilmektedir. Anılan haberlerin içeriğinde de görüldüğü gibi yetkili mahkeme yapılan talebi uygun görerek gerekli kararı vermiştir. Yasal çerçevede konu TİB'e gönderilerek gereği yapılmıştır.

5397 sayılı yasaya göre yasa dışı örgütlerle mücadelede suçların işlenmeden önce engellenmesi amacıyla ilgili kurumlara bu yetki ve sorumluluk verilmiştir. Yasaların verdiği yetki çerçevesinde alınan yargı kararına başka anlamlar yükleyerek vatandaşlarımızın yanlış bilgilendirilmesine neden olacak şekilde yanıltıcı haberlerin düzeltilmesinin gerektiği, anılan mahkeme kararının kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamadığı, kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

(CHA)