kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
George W. Bush

Zehir listesinde bir Türk baronu

DIŞ HABERLER
ABD, uyuşturucu kaçakçıları listesine Türkiye'nin 8 yıldır aradığı Cumhur Yakut'u aldı. Yakut, eski Van milletvekili Mustafa Bayram'ın da damadı..
ABD yönetimi, terör örgütü PKK ile eski Van milletvekili Mustafa Bayram'ın damadı Cumhur Yakut'u, Başkanlık Yabancı Uyuşturucu Kaçakçıları listesine aldığını açıkladı. Başkan George W. Bush'un Temsilciler Meclisi ile Senato'ya hitaben yazdığı mektubun ardından yapılan açıklamaya göre, Yakut ile birlikte Afganistan'dan Hacı Esad Han Zarkari Muhammed Hasni, Venezüella'dan Hermagoras Gonzalez Polanco ve Meksika'dan Marcos Arturo Beltran Leyva'nın Yabancı Uyuşturucu Kaçakçıları Yasası çerçevesinde listeye alınması kararlaştırıldı.

'ÜLKELER HEDEF DEĞİL'
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, listeye alınan kişi ve örgütlerin, yasa çerçevesinde yaptırımlara tabi olacakları vurgulandı. Aralık 1999 yılında yürürlüğe giren yasa çerçevesinde, yabancı uyuşturucu kaçakçılarını, onların örgütlerini ve tüm dünyadaki kolları hedef alınıyor. Yasa gereğince bu örgüt ve kişilerin, ABD mali sistemini, ticaret ve havale işlemlerini hiçbir biçimde kullanamayacaklar; ABD şirketleri ve vatandaşlarıyla da iş yapmaları engellenecek. Açıklamada, listede yapılan son düzenlemeyle ABD Başkanı'nın, uyuşturucu kaçakçılarını yakalamak için mümkün olan her önlemi alma, operasyonlarını engelleme, uyuşturucu ticaretinin halklara verdiği zararı durdurma ve uyuşturucu kaçakçılarının teröristleri desteklemesini önleme kararlılığını sergilediği belirtildi. Beyaz Saray, bu kişi ve örgütlerin bulunduğu ülkelerin hedef alınmadığını özellikle vurguladı. 2000 yılından beri listeye kişi ve örgütlerin dahil edildiği belirtilirken, listedeki toplam kişi ve örgüt sayısının 75'e yükseldiği ifade edildi. Listeye ayrıca Kongra-Gel olarak da bilinen PKK, İtalya'dan Ndrangheta, Meksika'dan da Beltran Leyva örgütleri de alındı.

KANLI ÖRGÜTLER
İtalya'nın güneyindeki Calabria bölgesinde faaliyet gösteren Ndrangheta, 1990'lardan beri uyuşturucu tekelini yönetiyor. Beltran Leyva da adını Meksika'daki Sinaloa bölgesinde kaçakçılık yapan kardeşlerden alıyor. Türk Cumhur Yakut'un yanı sıra listeye girenler arasında yer alan "El Barbas" takma adlı Meksikalı Marcos Arturo Beltran Leyva, kardeşleriyle birlikte ülkenin en büyük uyuşturucu kartellerinin başında. Ocak ayında ağabeyi Alfred Beltran-Leyva yakalandı. Polis, "El Barbas" Leyva'yı ise 14 Mayıs'ta buldu ve etrafını sardı. Ancak aralarında bir dönem orduda görev yapmış silahlı adamların da bulunduğu korumaları polisle çatıştı. Olayda iki polis ölürken Leyva kaçmayı başardı. Baskını düzenleyen ülkenin uyuşturucuyla mücadele biriminin başındaki isim de birkaç saat sonra evinde infaz edildi.