kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Duruşma sırasında mahkeme önünde toplanan dernek üyeleri protesto gösterisinde bulunmuştu.

Lambda'ya kapatma Avrupa'da yankılandı

HANDE ŞARMAN HABER MERKEZİ
Eşcinsellerin temsil edildiği Lambda'nın kapatılmasına Yeşiller partili Roth ile Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Puig tepki gösterdi..
Avrupa Konseyi ve Yeşiller Partisi'nden Claudia Roth, Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği Lambdaİstanbul'un kapatılmasıyla ilgili mahkeme kararı sebebiyle Türkiye'yi uyardı. Avrupa Konseyi de, Türkiye'deki yetkililere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ve dernek kurma hakkıyla ilgili maddesini hatırlattı. Beyoğlu 3. Asliye Mahkemesi'ndaki davanın son duruşmasında, dernek tüzüğünün ikinci maddesinin, Anayasa'nın "Ailenin Korunmasına ilişkin 41. maddesi"ne ve Türk Medeni Kanunu'nun "Hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz" şeklindeki 56. maddesine aykırı olduğu belirtilerek, kapatma kararı verilmişti. Bu gelişmelerin ardından dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Luis Maria de Puig, Avrupa Konseyi üyesi olarak Ankara'nın, ifade ve dernek kurma özgürlüğünü güvence altına alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne imza attığını hatırlattı.

TÜRKİYE'NİN SÖZÜ
Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da yaptığı yazılı açıklamada, Lambda'nın, Türkiye'de eşcinsellerin haklarını koruyan ender kuruluşlardan biri olduğuna işaret ederek Türkiye'nin, Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirmeyi taahhüt ve temel insan haklarının uygulanmasını garanti ettiğini hatırlattı. Kapatılması için mahkeme kararı alınan Lambdaİstanbul Derneği'nin tüzüğünde yer alan ifadeleri ve kapatılma kararı gerekçelerini yorumlayan hukukçular ise, iç hukuk yollarının denenerek tüketilmesi durumunda derneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açabileceğini kaydetti.
Haberin fotoğrafları