kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pahalılık Amerika'yı da vurdu!

Yeni Haber
New York'ta benzinin galon fiyatı 4 doları geçmiş durumda. Bugünlerde 4 dolar sınırında olan bir başka sıvı ise süt. Manhattan'da sütün galon fiyatı 4 dolara dayandı. Alışverişe çıkan New Yorklular, gördükleri fiyat tablolarına inanmakta güçlü çekiyor. Şehirde bir yıl önce pound'u 2,99 dolar olan tereyağı şimdi 3,99 dolar. Bir paket Amerikan peyniri 4,69 dolara yükselmiş durumda. "Cereal" olarak adlandırılan kahvaltı gevreklerinin küçük paketi 4,59'a satılıyor.

Sakinlerinin önemli bir kısmının dışarıda yemek yemesiyle ünlü New York şehrinde alışkanlıklar değişmeye başlamış durumda. İnsanlar, artık dışarıya daha az sıklıkla çıkıyor. Birçok kişi yemek yapmayı yeniden öğreniyor. Kahve paketi satışları arttı. New Yorklular, sürekli kafelerden kahve almak yerine artık kahvelerini evde kendileri pişiriyor. Kadınlar, saç bakımlarını evde kendileri yapıyor.

New York'da tatil planları da askıya alındı. Daha önceki yıllarda "Memorial Day" haftasonunda boşalan kent, son yılların en kalabalık "Memorial Day" haftasonunu yaşadı. Eyalet Bütçe Dairesinin bu ay yayınladığı rapora göre New York ekonomisi derin bir durgunluk yaşıyor. Resmi verilere göre, New York'taki ekonomik resesyonun boyutu, ülke ortalamasının çok üzerinde. Müşteri çekmeye çalışan birçok restoran, tek kişi fiyatına iki kişiye yemek servisi kampanyaları yapıyor. Şehirdeki birçok tiyatro ya da eğlence mekanı da, indirimli biletler satarak perdelerini açık tutma çabasında. Şehirdeki, GAP, H&M gibi birçok yaygın giyim zinciri de, durgunluktan özel indirimlerle en az hasarla çıkma telaşında.
"Beleşçiler için New York Rehberi" adlı kitabın yazarı Rob Grader'a göre ise, New York yaşam mücadelesinin her zaman zor olduğu bir şehir. Grader, "Bu şehirde başarılı olsanız bile, hala çok mücadele etmeniz gerektiği geriliminden kurtulamıyorsunuz" diye konuşuyor.

Uzmanlar, pahalı kentte ekonomik yaşamak isteyenlere kahvaltıyı evlerinde yapmalarını, market alışverişi yaparken kendilerini kontrol etmelerini tavsiye ediyor. Kalabalık ailelere yapılan tavsiyelerde "Sinemaya gitmeyi azaltın, film kiralamak daha ekonomik bir yöntem. Gidecekseniz bile sinemanın daha ucuz olduğu saatleri tercih edin" deniyor. Artan benzin fiyatlarına karşı önlemler ise şöyle sıralanıyor: "Gaz pedalı, adı üstünde gaz yakar. Hız yapmayın, benzinden tasarruf edersiniz. İşe toplu taşımla gitme imkanınız varsa arabanızla gitmeyin. Bisikletin de benzin yakmadığını hatırlayın. Komşularınızla aynı yöne gidiyorsanız, seyir havuzu oluşturun ve tek arabayla gidin. Konforlu ama çok yakan büyük arabalar yerine, daha az yakan küçük ve ekonomik arabalara sahip olun.