kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Peru ile Şili arasında "patates" krizi

Yeni Haber
Şili ile Perulu uzmanlar, ilk patatesin önce hangi ülkenin topraklarında ortaya çıktığı konusunu tartışıyor.

Şili'nin ilk patatesin Şili topraklarında ortaya çıktığını açıklaması üzerine Perulu uzmanlar, ilk patatesin Peru'nun güneydoğusundaki Titicaca gölü çevresinde ortaya çıktığını söylediler. Perulu uzmanlar, Şili Tarım Bakanlığının dünyadaki patates türlerinin yüzde 99'unun Şili'de yetiştirilen patates ile genetik bağı olduğu
yönündeki açıklamasını da reddediyor.

Peru Tarım Bakanlığı Araştırma Enstitüsü Başkanı Juan Risi Carbone, yaptığı açıklamada, "Şili'deki patates, Peru'daki patatesten geliyor. Bu tartışılmaz. Patatesin ilk yetiştiği bölge Peru'daki Titicaca bölgesidir. Bu bölgede çok farklı türlerde patatesler bulunur" dedi. Patatesin Titicaca'dan And Dağlarına ve Şili'ye yayıldığını söyleyen Carbone, "Şili patatesi, Peru patatesinin torunudur. İnka antik şehri Maçu Piçu ve Nasca'daki çizgiler ne kadar Peru'ya aitse, patates de o kadar Peru'ya aittir" dedi" diye konuştu.

Carbone, Amerikalı uzmanların da, Peru patatesinin 1570'te Avrupa'ya getirildiğini, Şili patatesinin ise 1811'de Avrupa'ya ulaştığını söylediğini belirtti.