kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hükümetten GAP eylem planı

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı GAP Eylem Planı'nı Diyarbakır'da 12 Bakan ve onlarca milletvekilinin katılımıyla açıkladı.

Diyarbakır Ziya Gökalp Spor Salonu'nda, düzenlenen programa Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanları Cemil Çiçek, Nazım Ekren, Mehmet Şimşek ve Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak katıldı. Ayrıca toplantıya AKP Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat, Necati Çetinkaya ve Fatma Şahin, Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, çoğu bölge milletvekilleri olmak üzere 40'ın üzerinde vekil, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve bölgede yatırım yapan işadamları katıldı.

73 yatırımı kapsayan projeyi anlatan Erdoğan, kimlik siyaseti yapmadıklarını, milli siyaset yaptıklarını söyledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in toplantıya katılmamasını eleştiren Erdoğan, kimlik siyaseti yapanlara Diyarbakır halkının sandıkta cevap vereceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, GAP eylem planının, yüzyılın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu bir sosyal restorasyon projesidir, bir kardeşlik projesidir. Yıllardır bölge insanımız başta olmak üzere milletimize evlat acısı yaşatan bölücü terör belasının istismar ettiği sosyoekonomik yaralar bu projelerle inanıyorum ki bütünüyle kapanacaktır" dedi.

Erdoğan, Projeye bu yıl 1 milyar YTL ek ödenek sağlandığını belirterek, 2.7 milyar kilowatt elektrik üretimi ve 1.8 milyon hektar alanın sulamasının sağlanacağını bildirdi. Projeyle 3.8 milyon kişiye iş imkanı yaratılacağını kaydeden Erdoğan, proje kapsamında 2008'de Diyarbakır'da, 2009'da Gaziantep ve Şanlıurfa'da cazibe merkezi oluşturulacağını kaydetti. Teşvik politikasının bölgesel potansiyele uygun şekillendirileceğini ifade eden Erdoğan, KOBİ'lere önemli destekler sağlanacağını, bölgedeki yatırım projelerinin destekleneceğini açıkladı. Erdoğan, turizm altyapısının geliştirileceğini, sosyal gelişmelere hız kazandırılacağını vurguladı.

HÜKÜMET DİYARBAKIR'A ÇIKARMA YAPTI

AKP ve Hükümet, Gap Eylem Planı açıklaması için Diyarbakır'a çıkarma yaptı. Ankara'dan THY'ye ait uçakla bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler, bürokratlar, STK temsilcileri Diyarbakır'a geldi. Erdoğan ise ana uçağıyla Diyarbakır'a gelmeyi tercih etti. Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelmesi nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Özel harekat timlerinin de bulunduğu yaklaşık 6 bin polis Erdoğan ve diğer katılımcıların güvenliğini sağladı. Miting yapmak yerine kapalı spor salonunda konuşmayı tercih eden Erdoğan'a, AKP'liler büyük sevgi gösterisinde bulundu. Bu arada salona girmek isteyen AKP Diyarbakır İl Gençlik Kolları Üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı. Arbede de polis cop kullanarak, partilileri salonun çevresinden uzaklaştırdı. Olayı duyan bazı bakanlar salondan çıkarak olay yerine geldiler ve gelişmeler hakkında bilgi alıdılar.

Erdoğan, eylem planını yaklaşık 1.5 saati aşan bir konuşmayla açıkladı. Salonun havasız ve sıcak olması nedeniyle Erdoğan ve Bakanlar ceketlerini çıkarmak zorunda kaldılar. Bazı partililer de baygınlık geçirdi. Baygınlık geçirenlere salonun çevresinde bulunan sağlık ekipleri müdahale etti. Erdoğan'ın konuşması sık sık alkışlar ve "Vur Vur İnlesin Deniz Baykal Dinlesin", "Türkiye Seninle Gurur Duyuyor" sloganlarıyla kesildi. Erdoğan'ın konuşmasında Kürt sorununa dair sözleri de partililer tarafından "Türk-Kürt Kardeştir, Ayrım Yapan Kalleştir" sloganıyla karşılandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, GAP Eylem Planı'nın bir rapor olmadığını, takvimi ve finansman kaynağı belirlenen bir eylem planı olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada, GAP, KAP ve KOP olarak kısaltılan bilinen projenin ayrıntılı eylem planını tamamladıklarını, yapılacakları somut takvime bağladıklarını kaydetti. Projeyle bölge insanının, tüm milletin talihin değişeceğini, projenin önemli sonuçlar üreteceğini belirten Erdoğan, projenin, bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal gelişme farklarını ortadan kaldıracağını, işsizlik ve göç gibi sorunlarda rahatlama sağlayacağını ifade etti.

"TRT'NİN BİR KANALI SÜREKLİ BÖLGE DİLLERİYLE YAYIN YAPACAK"

Televizyon ve radyo yayınlarında yeni açılımlar elde edileceğini kaydeden Erdoğan, TRT'nin bir kanalı sürekli bölgenin dilleriyle yayın yapılacağını belirtti. Erdoğan, "Yapılacak yeni düzenlemeyle TRT'nin bir kanalı bundan böyle bölgedeki dilleri sürekli olarak anons eder hale gelecek. Hem sosyo-ekenomik kalkınmayı sağlayacak olan yeni eylem planımız, hem yeni yayın açılımımız, toplumsal yapımızı, birlik ve bütünlüğümüzü güçlendiren bir sosyal restorasyon meydana getirecek" dedi. Erdoğan, bölge insanının yıllardır mahkum olduğu kötü talihin değişeceğini, bu tarihi adımların AKP Hükümeti tarafından atılmasından büyük bahtiyarlık duyduğunu anlattı.

Eylem Planının Türkiye için yeni bir milat, yeni bir dönüm noktası olacağını kaydeden Erdoğan, GAP Eylem Planı'nın, yüzyılın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Bu bir sosyal restorasyon projesi, bir kardeşlik projesidir. Yeter ki sloganlarla değil, kör ideolojilerle asabiyetle değil, akılla, sevgiyle yüreklerimizi birleştirelim" diye konuştu. Din, inanç, düşünce, yaşam biçimi, etnik köken ayrımı yapmadan millet olarak birlik içerisinde olunduğunu söyleyen Erdoğan, "Aynı gökkubbe altında yaşıyoruz. Bütün farklılıklarımızın üzerinde bizi birleştiren, tek bir millet yapan yüksek değerlerimiz var. Bizi birleştiren temel paydamız da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin bütün şehirlerinde, topraklarında mayınlı alanların temizleneceğini dile getirerek, "Bu ülkenin evlatlarını mayın döşemek suretiyle yok etmek isteyenlerin hesabını benim milletim hep birlikte soracaktır. Bu da açık bir gerçektir. 70 milyon vatandaşımızla Türkiye Cumhuriyeti Devletine ait olmanın, aynı bayrak altında, aynı istiklali korumanın onur ve gururunu birlikte yaşayacağız" diye konuştu.

Erdoğan, bütün meselenin vatandaşlar arasında ayrım yapmadan ülkenin bütün insanlarını kazanmak olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Buraya yaptığımız yatırımlar, yapacağımız yatırımlar Türkiye'nin geleceğine yapılmış yatırımlardır. İşte bugün Hükümetimiz bölgesel farklılıkları ortadan kaldıracak devasa bir adıma daha imza atmaktadır. Bu yüzyılın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biridir. Bu bir sosyal restorasyon projesidir" dedi.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN İNSANLIK DIŞI YÜZÜNÜ HERKES TANIDI"

Bölücü terör örgütünün insanlık dışı yüzünü herkesin tanıdığını ifade eden Erdoğan, terör örgütünün içeride ve dışarıda hiç olmadığı kadar yalnızlaştığını söyledi. Erdoğan, "Terörün düşmanı refah ve özgürlük ortamıdır. Refah yayıldıkça, özgürlükler güçlendikçe insanımız topyekun kazanacak, kaybeden terör örgütü olacaktır. Bu son hamle ve açılımlarımızla terör örgütünün istismar ettiği varlık alanı her geçen gün daha fazla daralacaktır" açıklamasını yaptı.

Bölgelerin rekabet gücünün arttırılması gelişmişlik farklılıklarının azaltılması için iki önemli uygulama başlatacaklarını belirten Erdoğan, bunların Kalkınma Ajansları ve Cazibe Merkezleri Programı olduğunu söyleyerek, "Bu iki uygulama, bölgelerimizin yerel dinamiklerini ve potansiyellerini harekete geçirecek. Bölgeler arası farkların kapatılmasına katkı sağlayacak" dedi. Ülkenin bölgesel kalkınmada çok farklı noktalara geldiğini kaydeden Erdoğan, Cazibe Merkezleri Programı ile göçün bölge içine yönlendirileceğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projeyle eğitimde fiziki ve beşeri alt yapının geliştirileceğini, fırsat eşitliğinin artırılacağını ve okul öncesi okullaşma oranının yüzde 50'ye çıkarılacağını belirtti. Yeni derslikler yapılacağını kaydeden Erdoğan, zorunlu eğitime devam edemeyen öğrenci kalmayacağını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada, bölgedeki üniversitelerin fiziki ve beşeri alt yapısının güçlendirileceğini vurguladı. Annelere seslenen Erdoğan, yoksulluğun bahane olmadığını, çocuklarını okula göndermeleri gerektiği çağrısında bulundu. Sağlık hizmetlerinin daha da iyileştirileceğini kaydeden Erdoğan, bölgenin temel sağlık göstergelerinin ülke ortalamasına yaklaşmasının sağlanacağını vurguladı. Erdoğan, spor, sanat ve kültür alanında tesis ihtiyacının giderileceğini, mevcut tesislerin ise fiziki durumlarının iyileştirileceğini belirtti.

"SULAMA PROJELERİ HIZLANDIRILACAK"

Sulama projelerinin hızlandırılacağını ifade eden Erdoğan, Cizre ve Silvan Barajlarının tamamlanacağını ifade etti. Erdoğan, "Sulama sisteminde, açık kanalet sistemini kaldırıyoruz, bundan sonra kapalı sisteme geçiyoruz. Artık yağmurlamayı, damlamayı benim ülkem GAP'ta görecek" dedi. Suyun düne göre artık daha büyük önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, kapalı sistemle sulama alt yapısının oluşturacağını, yağmurlama, damlama sistemiyle de toprakların sulanacağını belirtti. Erdoğan, söz konusu uygulamayla toprakta tuzlanma olmayacağını söyledi.

Karayolu alt yapı iyileştirme yatırımlarına hız verileceğini kaydeden Erdoğan, hava yolu ulaşımı alt yapısının güçlendirileceğini dile getirdi. Erdoğan, Batman Havaalanı terminal binasının tamamlanacağını, GAP Uluslar Arası Havaalanının yapılacağını kaydetti. Erdoğan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatının kurumsal kapasitesinin güçlendirileceğini ve GAP İdaresi'nin Ankara'dan bölgeye taşınacağını dile getirdi. Erdoğan, GAP İdaresi'nin her 3 ayda bir izleme raporu hazırlayacağını ifade etti.

(ANKA)