kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şahin'e, "dam üstünde saksağa" sorusu

Yeni Haber
DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, hükümetin hakim ve savcı maaşlarına yaptığı yüzde 40'lık artışın bu görevlerde bulunanları nasıl etkilemesi gerektiğini sordu. Yağız, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'den 'Dam üstünde saksağan' sözüne de açıklık getirmesini istedi.

Süleyman Yağız, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiğini soru önergesinde, Bakan Şahin'in bir açıklamasında "Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, hâkim ve savcılarımızın bundan 1,5 yıl önce maaşlarına yüzde 40 artış sağladı. Başbakanlık Müsteşarı'nın seviyesine getirildi maaşları, ekonomik sıkıntı çekmesinler diye. Fakat kendilerinden bu millet adına beklentimiz şudur: Adaletten ayrılmayın, haktan ayrılmayın. Günlük siyasi çekişmelerin arasında olmayın" dediğini hatırlattı.

DSP'li Yağız, önergesinde şu sorulara yer verdi: "Hâkim ve savcılarımızın maaşlarına zam yapılmış olması, onları ne anlamda ve nasıl etkilemelidir? Hâkim ve savcılarımıza, 'Maaşlarınızı artırdık. Üç yıl içinde hiçbiriniz lojmansız da kalmayacaksınız. Daha ne istiyorsunuz? Oturun oturduğunuz yerde' mi demek istediniz? Hâkim ve savcılarımız 'hak' ve 'adalet' konusunda fazla özen göstermiyorlar mı ki, ya da 'adalet' ve 'hak'tan ayrıldılar mı ki, böyle bir uyarıda bulunma gereksinmesini duydunuz? Bu tür bir uyarıda bulunmaya bakan olarak hakkınız var mıdır? Partiniz hakkında kapatılma davası açıldığı bir süreçte hâkim ve savcılara uyarıda bulunmanız, bir bakıma yargıyı etkileme anlamını da taşımaz mı? Hâkim ve savcılarımız, 'Adalet mülkün temelidir' ilkesine uymuyorlar mı ki, bu ilkeyi anımsatınız? Hâkim ve savcılarımız hangi söz ve eylemleriyle hangi günlük siyasçekişmelerin içine girdiler ki, böyle bir ifadeyi kullandınız? Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun açıklamasını değerlendirirken kullandığınız, 'Dam üstünde saksağan' sözünüze de bu vesileyle açıklık getirir misiniz?"

CİHAN