kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal'dan Erdoğan'a eleştiri

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetle yargı arasındaki gerginliğin nedeninin altında, iktidarın "anayasal düzeni kökten değiştirme" anlayışının yattığını öne sürdü.

Baykal, Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisine sert yanıt veren Erdoğan'ın, "Cevap vermeseydim 16.5 milyon seçmenime ihanet ederdim" sözlerini eleştirdi. Erdoğan'ı, 70 milyona ihanet etmekle suçlayan Baykal, demokrasilerde hiç kimsenin kendi yanlışını millete dayatamayacağını söyledi.

Deniz Baykal partisinin Meclis Grup toplantısında konuştu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümet ve yargı arasında bir süredir devam eden gerginliğe değinen Baykal, Türkiye'nin ilk kez bu kadar açık ve net "hükümet-yargı savaşı"na sürüklendiğini söyledi. Kavganın arkasında "anayasal düzeni kökten değiştirme" anlayışının yattığını ileri süren Deniz Baykal, iktidarın yargıyı bağımsız bir güç olarak içine sindiremediğini belirtti. Baykal, "İktidar, yargının bağımsızlığını, yargının anayasa ve hukuku temel alarak siyasi iktidarı bir otorite talimat merkezi olarak düşünmeden kendi kuralları içinde karar almasını içine sindirememiştir" diye konuştu.

YARGI İLK KEZ KONUŞMUYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yargı kuruluşlarına ve onlara hak veren herkese saldırdığını anlatan Baykal, Türkiye'de yargının da ilk kez konuşmadığına dikkat çekti. Yargının söylediklerinin ortada olduğunu belirten Deniz Baykal, "Yargı, yargıyla ilgili olan konularda geçmişte de düşünce ve anlayış ifade etmiştir. Bu geçen yıl yaşanmıştır. Yadırganacak bir durum yoktur" dedi.

"70 MİLYONA İHANET EDİYORSUN"

CHP Lideri Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, Yargıtay Başkanlar Kurulu açıklamasıyla ilgili yaptığı değerlendirmelere sert çıktı. Başbakan Erdoğan'ın, "Cevap vermeseydim 16.5 milyon seçmenime ihanet etmiş olurdum" yönündeki sözlerini hatırlatan Baykal, şunları söyledi:

"Bu söz Başbakanın zihniyetini yansıtması açısından önemli. Bu değerlendirmenin altında "Yargıyla ben değil, 16.5 milyon insan kavga ediyor' demeye çalışıyor. İşte yanlış olan budur. Ortada yaşanan çatışmanın altında sadece Başbakan ve onun siyasi anlayışına kendisini teslim etmiş olan partici arkadaşları vardır. Bu kavga 16 milyonun, halkın, yargıyla kavgası değildir. Milletin bir kesiminin yargıyla, anayasayla kavgası değildir. Kavga, Başbakanın, arkadaşlarının kavgasıdır. Ne demek 16.5 milyona ihanet edeceksin. 53.5 milyon insana ne olacak. Sana oy veren insanlar 'kavga yap' diye mi oy verdi.

Demokrasilerde hiç kimse kendi yanlışını millete dayatamaz. O yanlış senin yanlışın. Millet sana iyi niyetle oy verdi. 'İşsizliği yen, yolsuzluğu kaldır' diye oy verdi. Seçmenle dokunulmazlığın kaldırılmamasının ilgisi yok. Sen o kavgayı verdiğin anda 70 milyona ihanet ediyorsun. Sana oy verenler dahil olmak üzere anayasayla, devletle, yargıyla kava etmeni, insanları birbirine düşürmeni istemiyor. Kimse böyle bir arayış içinde değil. Sanki birileri adına görev yapıyor. Kendi şahsi kavganı götürüyorsun. Gizli hesaplarının karşısında yargı direnince kavgayı sen açıyorsun. Kendi yanlışın etrafında sürüklendiğin tablodur bu."

(ANKA)