kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'li Erten: Acil servislerin güvenliği sağlansın

Yeni Haber
CHP İzmir Milletvekili Abdürrezzak Erten, hastanelerin acil servislerinde yaşanan şiddet olayları karşısında alınan önlemlerin yetersizliğinden yakındı ve güvenlik personelinin acil servislere göre eğitilmesi gerektiğine işaret etti. Erten, ayrıca, hasta yakınlarının kesici ve delici alet ve ateşli silahlarla acil servislere girişlerinin de engellenmesi gerektiğini bildirdi.

CHP'li Erten, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Pratisyen Hekimler Derneğinin İzmir'deki 7 devlet, 2 üniversite hastanesinin acil servislerinde bir ay boyunca yaptığı araştırmanın sonuçlarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a konuyla ilgili yazılı soru önergesi veren Erten, hazırlanan rapora göre, acil servislerin "acele servis"lere dönüştüğünü öne sürdü. Rapora göre acil servislerin çoğunun fiziki altyapı olanaklarından yoksun, yeni yapılanların da eksiklerinin bulunduğunu ifade eden CHP'li Erten, çalışanların iş yükünün de ağır olduğunu kaydetti.

Personel sayısındaki yetersizlik nedeniyle pansuman ve serum takma gibi işlemlerin hasta yakınları tarafından yapıldığını ifade eden Erten, "Özellikle üniversite hastanelerinde acil müdahaleleri tamamlanan hastalar, servislerde yatak olmaması nedeniyle çoğu zaman acillerde bekletiliyor ve tedavileri burada yürütülmeye çalışılıyor. Birçok acil serviste enjeksiyon ve pansuman yaptırmak isteyen hastalar nedeniyle iş yükü daha da artıyor" dedi. Erten, bazı hasta yakınlarının ise acil servislere kesici-delici alet ve ateşli silahlarla girdiğini hatırlattı ve bu konuda acilen önlem alınmasını istedi.

Hükümet bütün bu olumsuzlukları sadece izlemekle yetindiğini ileri süren CHP'li Erten Bakan Akdağ'a şu soruları yöneltti:

"-Acil servislerin fiziki koşullarının iyileştirilmesi için ne tür çalışmalar yapılıyor? Acil servisler için belirlenen bir standart var mı?

-Personel yetersizliği nedeniyle hasta yakınlarının pansuman yapması, serum takması normal midir? Değilse bu konuda ne tür önlemler alınması düşünülmektedir?

-Personel sayısı yetersiz olduğu için pansuman, serum takma, MR-BT çekme işlemlerini hasta yakınları yapıyor bu durumda doğabilecek olası kötü sonuçlardan - ki bu durum başlı başına ciddi bir sorundur- kim ve ne şekilde sorumlu tutulacaktır?

-Acil servislerde çalışan personelin şiddete maruz kalmaması için ne tür önlemler alınıyor? Güvenlik personeli acil servise göre eğitiliyor mu? Hasta yakınlarının kesici-delici alet ve ateşli silahlarla acil servislere girişinin engellenmesi için ne tür önlemler alınıyor?"

(ANKA)