kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çin, Macau'daki Has-Sa Limanı'nda yapılan Project Icon Masterplan ile Yeang, Venedik tipolojsini 21'inci yüzyılda bir doğu kenti için yeniden yorumlamaya girişmiş.

'Gökdelenler, onlar kadar geçerli bir alternatif bulana kadar kalıcı'

* Yeşil tasarımların şehirlere katkısı nedir? Gökdelenlere 'kuru binalar' diyorsunuz; yeşil tasarımlarla yaptığınız şey gökdelenleri yaşanabilir kılmak mı?
Yeşil tasarım gezegenimizin geleceğinin tehdit altında olduğu bu günlerde gelecek kuşaklar için sürdürülebilir kentler vadediyor. Gökdelenler bazı noktalarda kaçınılmazdır. Biz ekonomik olarak gökdelenler kadar geçerli bir alternatif bulana kadar onlar bizlerle birlikte olacaklar. Bu nedenle gökdelenleri tasarlarken mümkün olduğunca ekolojik yaklaşımları ön planda tutarak; düşük enerji tüketimli, insanı ön planda tutan, keyifli mekanlar olarak tasarlamalıyız. Benim yeşil tasarımla binaları, kentleri yaşanabilir yapmaktan kastettiğim budur.

Yapıda düşük enerji tüketimi
* Mimarinin gelişiminde bioklimatik yaklaşımın geleceği nasıl şekillenecek?
Bioklimatik yaklaşım iki amaca hizmet eder: Yörenin iklimine uygun düşük enerji tüketimli bir yapı, yerel bakış açısına ve iklime göre sürdürülebilir bir tasarım. Bu yaklaşımın önümüzdeki on yıl içinde gelişerek tasarım alanında daha çok içselleştirileceğine inanıyorum. Bu bakış açısı yaşamı ilgilendiren her alanda yapılacak tasarım için giderek önem kazanacak.