kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

34 yeni alışveriş merkezi geliyor

EBRU ERDOĞAN
Soysal Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre bu yıl Türkiye'de 34 yeni alışveriş merkezi daha açılacak. 99'u ise önümüzdeki yıllarda hizmete girecek TOPLAM kiralanabilir alanda bu yıl açılacak en büyük alışveriş merkezi Ankara'da olacak. Forum Ankara'nın 80 bin metrekarelik kiralanabilir alanı bulunacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
34 yeni alışveriş merkezi geliyor
Küresel durgunluğa ve zaman zaman kendini gösteren siyasi belirsizliğe rağmen, inşaat sektöründe özellikle alışveriş merkezi (AVM) yatırımları hız kesmiyor. 1990'lı yılların başında 35'i geçmeyen alışveriş merkezlerinin sayısı bugün 189'u bulurken, bin kişiye düşen toplam kiralanabilir alan büyüklüğü de 52 metrekareye çıktı. Soysal Alışveriş Merkezleri Kataloğu 2008 verilerine göre, Türkiye'de 2008 yılı içinde 34 yeni alışveriş merkezi daha açılacak. Bu AVM'lerin toplam kiralanabilir alanlarının büyüklüğü ise 756 bin 902 metrekare olacak. Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl sekizincisi hazırlanan Soysal Alışveriş Merkezleri Kataloğu araştırması yayımlandı. Katalogda yer alan verilere göre Türkiye'de 189 AVM bulunuyor. 133 yeni alışveriş merkezinin yapımı ise sürüyor. Yeni AVM'lerin 34'ü bu yıl içinde açılacak. Bunlarla birlikte toplam 3 milyon 946 bin metrekare olan kiralanabilir alan büyüklüğü de 4 milyon 703 bin 817 metrekareye çıkacak.

En büyük AVM Ankara'ya
Bu yıl içinde açılacak alışveriş merkezlerinde, toplam kiralanabilir alan bakımından en büyüğü, Ankara'da inşa edilecek. Multi Turkmall tarafından yapılan Forum Ankara'da kiralanabilir alan büyüklüğü 80 bin metrekare olacak. İkinci büyük alışveriş merkezi ise, güneydoğunun en gelişmiş kentlerinden biri olan Gaziantep'te yapılacak. Kiralanabilir alan büyüklüğü 57 bin 500 metrekare olacak Sanko Park Alışveriş Merkezi'ni, 53 bin metrekareyle İstanbul'daki Kuyumcukent Bazaar, 49 bin metrekare ile Trabzon'daki Forum Trabzon ve 46 bin 500 metrekare ile Optimum Alışveriş Merkezi izliyor. İstanbul'da her yıl onlarca alışveriş merkezi açılıyor. Uzmanlara göre bu rakam çok fazla ve şimdiden bazıları kapanmaya başladı. Kimileri ise yakın gelecekte kapanmak zorunda kalacak. Buna karşın İstanbul, AVM yatırımlarında hız kesmiyor. Bu yıl açılacak 34 yeni alışveriş merkezinin yarısından çoğu, 19 tanesi İstanbul'da, 7'si Ankara'da bulunacak.

Ordu ve Trabzon alışveriş merkezi fakiri
Türkiye'de bin kişi başına düşen kiralanabilir alan sayısı 52 metrekare. Soysal Alışveriş Merkezleri Kataloğu 2008 verilerine göre, iller bazında bakıldığında bin kişi başına düşen 148 metrekarelik kiralanabilir alan ile Ankara öne geçiyor. Ankara'yı 126 metrekare ile Denizli, 123 metrekare ile Balıkesir, 122 metrekareyle İstanbul, 120 metrekareyle Eskişehir takip ediyor. Alışveriş merkezi fakiri kentler arasında ise Ordu, Trabzon ve Kırklareli geliyor.

Eğlence üniteleri de birbiriyle yarışıyor
Alışveriş merkezlerini birbirinden ayıran özelliklerden biri de içlerinde bulunan eğlence üniteleriyle yaşam merkezi haline gelmeleri. Pek çok alışveriş merkezinin artık sinema salonuyla yetinmediği perakende sektöründe, tiyatro, buz paten sarayı, ve çocuk oyun alanları da bulunuyor. Soysal Danışmanlık'ın araştırmasına göre yüzde 60'ında sinema salonları bulunan alışveriş merkezlerinin, yüzde 69'unda çocuk oyun alanları, yüzde 17'sinde bowling salonu, yüzde 10'unda ise buz paten salonu bulunuyor. En önemli sosyal olanakları arasında yer alan tiyatroların, AVM'lerdeki bulunma oranı ise yüzde 9.
Haberin fotoğrafları