kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Malezyalı Mimar Yeang, organik tasarımlar da yapıyor.

İstanbul'u 2 kilometrelik parka kavuşturacağım

MENEKŞE ATASELİM
Malezyalı Mimar Ken Yeang, çalışmaları devam eden Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi için, "İstanbul'a bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir par vermek istiyorum" açıklamasını yaptı..
Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Mimarı Ken Yeang, 'Yeşil Tasarım ve Planlama Konferansı'na konuşmacı olarak katılmak için İstanbul'a geldi. Bioklimatik tasarım ve yüksek yapılar konusunda uzman olan mimar, bioklimatik kuleleri, yüksek teknoloji ve organik tasarım yaklaşımlarıyla bütünleştirerek ürettiği projelerle ünlü. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Yeang, Küçükçekmece projesi uygulandığında içinde kapsamlı bir kültür merkezi, su parkı, marina, yeni su kanalları, oteller, konutlar ve plajlar olacağını anlattı; projenin en büyük iddiasının ise "İstanbul'u bugüne kadar görmediği büyüklükte bir parka kavuşturmak" olduğunu söyledi.

Şehrin kaderini değiştirecek bir iş
* Çok ünlü bir mimarsınız ve sizi Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kazananı olarak daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Yarışmaya katılmanızı sağlayan en önemli etken neydi?
Türkiye ve İstanbul her zaman ilgimi çekmiştir. Küçükçekmece sahili için açılan bu yarışmanın da İstanbul'un geleceği için son derece önemli olması ve şehrin kaderini değiştirebilecek yapısal bir değişiklik önerisi taşıması gerekliliği beni çok heyecanlandırmıştı.

* Küçükçekmece için tasarladığınız projede nelere dikkat ettiniz? Neyi amaçladınız? Proje uygulandığında Küçükçekmece'nin bugünkü halinden farkı nasıl ortaya çıkacak?
Proje aslında temelde ekolojik köprüler kurmayı ve toplumsal ve ticari faaliyetleri birleştirecek bir ekolojik altyapı kurmayı amaçlıyor. Üzerinde çalıştığımız alan İstanbul'u Türkiye'nin geri kalanına bağlayan çok işlek E5 Karayolu ile plansız gelişen alanlar arasında kalıyor. Bu alan aynı zamanda coğrafi konumu nedeni ile şehrin belli başlı giriş kapılarından biri potansiyeline sahip.

Marina ve kültür merkizi de olacak
Küçükçekmece'ye İstanbul'a bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir park vermeyi amaçlıyorum. 2 kilometre uzunluğunda olacak bu kent parkı aynı zamanda bir ekolojik köprü işlevi taşıyacak. Proje uygulandığında bu alanda dolfinaryum, kapsamlı bir kültür merkezi, su parkı, marina, yeni su kanalları, oteller, konutlar ve eğlence mekanlarının yanı sıra çok güzel plajlar olacak. Küçükçekmece, İstanbul'un yeni merkezlerinden biri olacak.

* Projenin hayata geçmesi için ne kadarlık bir zaman kaldı? Çalışmalar ne durumda?
Çalışmalar devam ediyor. Şu anda bildiğim kadarı ile projenin uygulanacağı araziler üzerinde bazı çalışmalar sürdürülüyor.
Haberin fotoğrafları