kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Sadece yeşil binalar yetmez yeşil planlama da gerekiyor'

* Bioklimatik gökdelenler konusunda uzman olarak tanımlanıyorsunuz. Türkiye'de bu tip yapılaşma gündeme gelirse bu durumun şehirlere, özellikle de İstanbul'a katkısı ne olur?
Türkiye'de bu yapı tipolojisi çoğalırsa düşük enerji tüketimli ve interaktif yaşam alanları yükselir. Özellikle büyük kentlerde kaçınılmaz olarak inşa edilen yüksek yapılar doğanın eklentisizce bir parçası haline gelirler. Yapı, kentin ve ekosistemin içinde erir. Ayrıca bu özelliklerinin yanında yatırımcılar ve de yaşayanlar için uzun vadede ekonomik, aynı zamanda da kullanışlı olmaya devam eder. Daha önce de farklı sebeplerle ifade etmeye çalıştığım gibi, dünyada tekil olarak sadece yeşil yapılar tasarlanmasının artık yeterli olmadığı bir noktaya gelindi. Bu çabalar tabii ki çok olumlu, hatta kaçınılmaz olarak zaten gösterilmeli; ancak, yine de kentler için asıl hayati önem taşıyan unsur daha yeşil bir yönetim, yeşil planlama ve ticaret.

* İstanbul'da TOKİ'nin ihale ettiği Tulip Bahçeşehir projesinin mimarısınız. Türkiye'de başka konut projeleri de tasarlayacak mısınız?
Bu konuda kesinlikle çok istekliyim. Uzun vadede ne gibi gelişmeler olacağını zaman gösterecek.