kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıbrıs'ta "kritik buluşma"

Yeni Haber
Kıbrıs'ta kapsamlı müzakerelere zemin hazırlanması amacıyla 21 Mart'ta start verilen süreçte sıkıntılar yaşanması üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hrıstofyas Cuma günü "kritik" bir görüşme yapacak.

Mart ayındaki buluşmada oluşturulması kararlaştırılan 6 çalışma grubu ve 7 teknik komitesinin çalışmalarında "zorluklar ve görüş ayrılıkları" yaşandığı kaydediliyor. Bu sıkıntıları gidermeye ve sürece "yeni bir ivme" kazandırmak amacıyla Talat ile Hrıstofyas Cuma günü ara bölgede bir araya gelecek.

Lefkoşa'nın Ledra Caddesi üzerindeki Lokmacı Barikatı'nın açılması kararı da verilen 21 Mart'taki görüşmede iki lider, yapılan çalışmaları değerlendirmek ve yeterli görünmesi halinde özlü konuların ele alınacağı kapsamlı müzakere süreci başlatmak amacıyla Haziran sonunda yeniden toplanmayı kararlaşmıştı.

Bunun ardından 21 Mart'tan iki hafta sonra Lokmacı Barikatı'nın açılması, adada oluşan iyimserliğe katkıda bulunmuştu.

Ancak her iki taraftan uzmanlardan oluşan teknik görüşmelerde ortaya çıkan sıkıntılar, Talat ile Hrıstofyas, ilk buluşmadan tam iki ay sonra ve planlanandan bir ay önce ikinci kez bir araya gelmelerini gerekli kıldı.

Ankara ve Atina'nın yanısıra, Birleşmiş Milletler'in de tam destek verdiği Kıbrıs'ta başlatılan süreç, uluslararası toplumda bu defa adada kapsamlı bir çözüm bulunabileceği umudunu doğurdu.

Rum Kesimi'ndeki seçimlerle yeni bir yönetimin oluşmasının sağladığı fırsat penceresinin kaçırılmaması istenirken başlatılan yeni süreç ile çözüm bulunmaması halinde bölünmenin kalıcı hale gelebileceği uyarıları da yapılıyor.

(ANKA)