kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kapatma davası Avrupa'da şaşkınlıkla karşılandı

Yeni Haber
Avusturya Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer, AKP hakkındaki kapatma davasının Avrupa'da şaşkınlıkla karşılandığını belirterek "Çünkü seçilmiş bir hükümet var, başbakan var, böyle bir durumun Avusturya'da olamayacağını düşünüyorum" dedi.

Resmi bir ziyaret için Ankara'ya gelen Dr. Heinz Fischer, Çankaya Köşkü'nde Nabucco projesi ve enerji başta olmak üzere ekonomik konuların ağırlıklı bir konuyu oluşturduğu görüşmeler yaptı. Bunun ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ortak basın toplantısı düzenleyen Fischer, burada Avusturya'nın PKK ile ilgili tutumu ve AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin soruları yanıtladı.

"KAPATMA DAVASINA ANLAM VERİLEMEDİ"

Fischer, AKP davası ve bu çerçevede Avusturya'da ırkçı Özgürlükler Partisi lideri Jorg Heider'in AB tarafından engellenmesinin sorulması üzerine kapatma davasının Avrupa ve Avusturya'da ilgi odağı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bir yandan Anayasa Mahkemesi'nin vereceği bir karar var, ama böyle bir durum olmasının şaşkınlığa neden olduğunu ifade etmek istiyorum. Ben tabii ki Türkiye'nin içişlerine karışmak istemiyorum. Buna bir anlam verilemedi. Çünkü bir taraftan seçilmiş bir hükümet var, başbakan var, böyle bir durumun Avusturya'da olamayacağını düşünüyorum. Diğer taraftan tabii ki Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklemek lazım. Çıkacak sonuca da saygı duyulayacağını şimdiden ifade etmek istiyorum."

"HEİDER OLAYI TAMAMEN FARKLI"

Heider olayının AKP hakkındaki kapatma davasından "tamamen farklı" olarak nitelendiren Fischer, "Tamamen farklı. Kesinlikle bu konu ile hiç paraleliği olmayan bir konu. Böyle bir mahkeme tarafından hakkında açılan bir dava yoktu" dedi.

Fischer, terörle mücadelenin görüşmelerde ele alındığını belirterek terörün kabul edilemez olduğunu, etkin bir biçimde mücadele verilmesi gerektiğini belirterek ancak bu mücadelenin hukuk devleti ilkesi ve anayasa çerçevesinde yapılması gerektiğini de vurguladı.

"TERÖRE TAMAMEN KARŞIYIZ"

Dr. Heinz, "PKK'nın kasası" olarak tanınan Rıza Altun'un Türkiye'ye iadesi yerine Kuzey Irak'a gönderilmesine ilişkin soruyu yanıtlarken Altun'un doğrudan Avusturya'dan Kuzey Irak'a geçmediğini belirterek Fransa'dan Avusturya üzerinden Kuzey Irak'a "transit" söz konusu olduğunu vurguladı.

Terörle mücadele çerçevesinde yanlış anlamaların engellenmesi için iki ülkenin Adalet Bakanlıkların arasında görüşmelerde yapılması karar verildiğini de söyleyen Fischer "Teröre tamamen karşıyız" dedi.

AB ÜYELİĞİ KONUSUNDA AYRIMCILIK OLMAMALI

Türkiye'nin AB üyeliğine de değinen Fischer, Türkiye'ye ayrımcılık yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Fischer, "AB üyeliği çerçevesinde diğer üyeler için geçerli olanı, Türkiye için de geçerlidir" dedi. Müzakerelerin açılmasının oy birliği ile kararlaştırıldığına dikkat çeken Fischer, Avusturya'nın bu konuda "adil ve yapıcı" bir yaklaşımı olduğunu da savundu.

Heinz Fischer, Avusturya'nın AB Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye ile üyelik müzakerelerinde iki başlığın açıldığını da anımsatarak müzakerelerin ucunun açık olduğunu, zaman geldiğinde gereken koşulların yerine getirilip getirilmediğine bakılacağını söyledi.

"TÜRKİYE ÜYE OLUNCA PASTA ÇOK BÜYÜYECEK"

Cumhurbaşkanı Gül de Türkiye'nin müzakere süreci bittiğinde çok farklı bir ülke olacağını herkesin anlaması gerektiğini belirterek Türkiye üye olunca "Avrupa pastası"nın çok büyüyeceğini vurguladı.

Avusturyalı bir gazetecinin ülkesinde Türkiye'nin üyeliğine desteğin yüzde 10 altında olduğuna dikkat çekmesi üzerine Gül, Avrupa'daki insanlara Türkiye'nin onlara zarar vermeyeceğinin anlatılması gerektiğini söyledi.

(ANKA)