kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Esnaf ve sanayiciye ‘KDV' baskısı yapılmıyor"

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi dairelerine davet edilen esnaf ve sanayiciye, KDV alacaklarından vazgeçmeleri için baskı yapıldığı iddialarına "mükelleflerin vergi dairelerine davet edilerek Katma Değer Vergisi alacaklarından vazgeçmeleri konusunda telkinde bulunulması yönünde Gelir İdaresi Başkanlığında bir çalışma yapılmamaktadır" yanıtını verdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır'ın "vergi dairelerine davet edilen esnaf ve sanayiciye KDV alacaklarından vazgeçmeleri için yetkililerce baskı yapıldığı" iddialarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Vergi incelemenin ne zaman yapılacağı konusunda mükellefe önceden haber verilmesinin, Vergi Usul Kanunu'na göre mecburi olmadığını kaydeden Bakan Unakıtan, "vergi incelemelerinin neticesi alınmamış hesap dönemi de dahil olmak üzere tarh zamanaşımı süresi sonuna kadar her zaman yapılması mümkündür. Ayrıca, evvelce inceleme yapılmış veya matrahın re'sen takdir edilmiş olması yeniden inceleme yapılmasına ve gerekirse tarhiyatın ikmaline engel değildir" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre, Bakanlıkça belirlenen temel politikalar ve stratejiler doğrultusunda vergi inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı'nın görevlendirildiğini kaydeden Bakan Unakıtan, şunları söyledi:

"Başkanlık bu görevleri kapsamında mükelleflerin faaliyetlerini, gruplar ve sektörler itibariyle analiz ederek mukayeseler yapmakta ve öncelikle incelenmesi gereken risk alanlarını tespit etmektedir. Buna göre, Gönüllü Uyum Projesi kapsamında, beyannameler verilmeden önce vergilemeye esas teşkil edecek hususların mükelleflerce bir kez daha gözden geçirilmesi ve doğabilecek uyumsuzlukların en aza indirilmesi amacıyla idare tarafından uyarılmaktadır. Mükelleflerin vergi dairelerine davet edilerek, katma değer vergisi alacaklarından vazgeçmeleri konusunda telkinde bulunulması yönünde Gelir İdaresi Başkanlığında bir çalışma yapılmamaktadır."

(ANKA)