kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Newsweek: Türkiye'de siyasi durum istikrarsızlaştı

Yeni Haber
"IMF'nin poster çocuğu" olarak nitelendirilen Türkiye'nin stand-by anlaşmasının sona ermesinin yankıları sürüyor. Newsweek dergisi, anlaşmanın sona ermesinin gürültü yarattığına dikkat çekerken "Ülkenin siyasi durumu son dönemde istikrarsızlaştı, cari ve ticaret açıkları büyüyor" diye yazdı.

Haftalık Newsweek dergisi, son sayısında yer verdiği "IMF ile bağlar dağılırken" Türkiye'nin IMF ile yaptığı 10 milyar dolarlık stand-by anlaşmasının sona ermesinin, ülkenin ekonomik geleceğine ilişkin çok gürültü yarattığı belirtti.

Bunun bir ölçüde doğal olduğunu belirten dergi, "Türkiye, IMF'nin poster çocuğu idi" diyerek Türkiye'de enflasyonla verilen mücadeleye ve borçların GSYİH'ya oranının 2001 yılından bu yana yüzde 76'dan yüzde 39'a düşürüldüğüne dikkat çekti.

"Ancak ülkenin siyasi durumu son dönemde istikrarsızlaştı, cari ve ticaret açıkları büyüyor" diyen dergi, yatırımcılara güven vermek için Türkiye açısından IMF'nin onayının hala yararlı olabileceğini belirterek şunları yazdı:

"Daha ilginç bir konu, IMF'nin ne ölçüde Türkiye'ye ihtiyaç hissettiği olabilir. Türkiye'nin Fona olan borcu (7 milyar dolar civarında), ikinci büyük borçlu ülke olan Liberya'nınkini (500 milyon dolar) cüceleştiriyor. Ancak 7 milyar dolar da, kalkınmakta olan ülkelerde eskisi kadar büyük bir para değil. Bu da, hedef pazarının, sermayeye büyük bir erişimi olduğu bir dönemde IMF'nin mücadelesine vurgu yapıyor."

Dergi, ABD'li düşünce kuruluşu American Enterprise Enstitüsü'nden Demsond Lachman'ın "Türkiye, IMF için son büyük programı idi" sözlerini aktarırken de "Bu durumda Fon'un, danışmanlık rolüne odaklamayı planlaması şaşırtıcı değil. Eğer borç veremiyorsanız, öğüt verin" diye yazdı.

(ANKA)