kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
1 Temmuz 2006'daki Fransa-Brezilya Dünya Kupası yarı final maçında da trafolarda aşırı yüklenme olmuş, bazı illerde elektrik saatlerce kesilmişti.

Susuz yaz ve milli takım, enerji bürokratlarını emekli ettirecek!

OLCAY AYDİLEK ANKARA
Küresel ısınma, turizm ve Avrupa Futbol Şampiyonası bu yaz enerji bürokratlarının korkulu rüyası olacak. Üretim ile tüketim başa baş giderken futbol kâbusu görecek bazı bürokratların emekliliği bile düşündüğü belirtiliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Susuz yaz ve milli takım, enerji bürokratlarını emekli ettirecek!
Elektrik, yaz mevsimi yine enerji bürokratlarının korkulu rüyası haline gelecek görünüyor. Artan klima kullanımı, kuraklık nedeniyle barajların alarm vermesinin üzerine bu yıl bir de Türk milli takımının da katılacağı Avrupa Futbol Şampiyonası elektrikte yine karanlık senaryolarının kurulmasına yol açıyor. Tüketim artışı nedeniyle ortaya çıkabilecek karanlık endişesi, enerji alanında kritik işlev üstlenen bazı bürokratların durumlarını gözden geçirmesine yol açıyor.

TALEP BÜYÜYOR
Enerji Bakanlığı koridorlarında, önemli görevlerdeki bazı bürokratların, yaz mevsiminin hemen başında emekliye ayrılmak için dilekçe verebileceği konusu sıkça dile getirilmeye başlandı. Türkiye, küresel ısınma nedeniyle son derece kurak bir dönemden geçiyor. Elektrik üretiminde 'lokomotif' barajı olarak gösterilen Fırat Havzası'nda kurulu Keban, su miktarı açısından tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Keban'ın, mayıs ayının sonuna yaklaşılmasına karşın (kış boyunca yağan kar; mart ayının ikinci yarısından başlayarak, mayıs ayının sonuna kadar eriyip, barajları dolduruyor) tuttuğu su miktarı, yüzde 45 gibi kritik bir düzeyde seyrediyor. Barajlar alarm verirken Türkiye'nin elektrik tüketimi hız kesmiyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre tüketimin yüzde 7-8 oranında artış kaydettiğine işaret etti. Yetkililer, Türkiye'nin son 5 yılda elektrik tüketiminde rekor kırdığına dikkat çekerek, "Bu yıl sonunda Türkiye, elektrik tüketiminde yeni bir platoya geçecek. Tüketim, ilk kez 200 milyar kilovatsaat düzeyini aşacak" dedi.

KLİMALAR ETKİLİ OLUYOR
Haziran, temmuz ve ağustosta klima ve turizmin etkisiyle elektrik tüketimi zirve yapacak. En tehlikeli günler de Türk Milli Takımının 2008 Avrupa Şampiyonası'nda yapacağı maçlar. Enerji bürokrasisinde, barajların alarm vermesi, kömürle çalışan 'yaşlı' bazı termik santrallerin verim ve üretim sorunu yaşaması nedeniyle yaz aylarında tüketimin karşılanmasında sorun çıkabileceği kaygısı iyiden iyiye kendini hissettirdi. Enerji Bakanlığı, tüketimi kısmen de olsa frenlemek için tüm Enerji Verimliliği projesine hız verdi. Ancak, tasarruf anlayışının yerleşmesinin biraz zaman alacağı belirtiliyor.