kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin depremi bizim inşaatı salladı

RAHİM AK
Rezerv sorunları nedeniyle yılbaşından bu yana yüzde 53 yükselen çelik fiyatları Çin'deki depremle hem üretim azalıp hem de talep artınca tavan yaptı. Fiyat 15 günde % 13 arttı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çin depremi bizim inşaatı salladı
Bütün emtia fiyatlarıyla birlikte özellikle Çin ve Hindistan'ın tüketimindeki sonu gelmeyen artışla son iki yıldır sürekli yükselen çelik fiyatları, şimdi de birçok madenin bulunduğu Çin'in Sichuan bölgesindeki depremle sıçradı. Yılbaşından bu yana yüzde 53 artarak Londra Metal Borsası'nda tonu bin dolara yükselen çelik fiyatı depremin artından bin 150 dolara çıktı. Bütün dünyadaki üreticilerin fiyatlarının takip edildiği CRU Global Endeksi aybaşından bu yana yüzde 13 yükselerek 268 dolara tırmandı. Çeliğin en büyük üreticisi ve aynı zamanda en büyük tüketici olan Çin'in nisan ayı çelik üretimi mart ayına kıyasla yüzde 0.4'lük bir düşüşle 44.6 milyon tona geriledi. Düşüşte özellikle kok kömürü arzında yaşanan daralmanın önemli rol oynadığı ifade edildi. Bu üretim düşüşü ise global dev fonların çelik fiyatlarındaki yükseliş beklentilerini kullanıp çeliğe yatırım yapması ile fiyatı daha da yukarı çekti.

ZATEN ARZ SORUNU VAR
Bu yükseliş trendine Sichuan'da yaşanan depremin etkisi de eklendi. Gelen bilgilere göre depremin büyük yıkıma yol açtığı Sichuan bölgesinde yılda ortalama 12.3 milyon ton ham çelik üretiyor. Bu rakam Çin'in yıllık çelik üretiminin yüzde 2.9'una denk geliyor. Yaklaşık İspanya büyüklüğündeki bu bölgede çok sayıda maden bulunuyor. Ancak deprem sonrası güvenlik nedeniyle madenlerin büyük bir bölümünde üretime geçici süreyle ara verildi. Verilen bu aranın ülkenin çelik ihtiyacında bazı aksamalara yol açacağı ve bu nedenle çelik ihracatına yönelik eğilimin artacağı belirtiliyor. Ayrıca deprem nedeniyle Sichuan'da oluşan hasarın ardından bölgede kısa süre içerisine yeniden imar çalışmalarına başlanacağı belirtiliyor. Bu çalışmalarla birlikte çeliğin her türüne olan talebin artması bekleniyor. Aynı zamanda kok kömüründe yaşanan arz darboğazının kısa sürede aşılamayacak olması çelik fiyatlarında yakın dönemde hızlı yükselişlerin yaşanabileceğine işaret ediyor. Diğer yandan dünya ekonomisinin durgunluğa gireceği endişesinin de ortadan kalkması, saniyinin temel girdileri olan bakır, nikel, alüminyum gibi emtiaların da yeniden yükselişe geçmesini sağladı.