kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Masamda Atatürk resmi var İpek Yolu'nda sizinleyim"

SEÇKİN ÜREY
Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Gorbaçov, İpek Yolu için istekli Türk liderleri 'vizyon sahibi' olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Gül de "Karadeniz Otoyolu, İpek Yolu'nu canlandıracak" dedi..
Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Mikhail Gorbaçov, Türkiye'ye övgüler yağdırırken Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çok iyi bir lider olduğunu söyledi. Türkiye'yi müttefiki olarak tanımlayan Gorbaçov, İpek Yolu Projesi'nde aynı düşüncede olduğunu söyledi. Uluslararası Kara Taşımacılığı Birliği'nin (IRU) 31. Uluslararası Kongresi dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gorbaçov'un yanı sıra bin 500 yabancı konuğun katılımıyla İstanbul'da başladı. Kongrenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması konusunda elinden gelen desteği vereceğini belirterek, Karadeniz Otoyolu'nun tamamlanması ile 5-10 yıla kalmadan İpek Yolu'nun yeniden canlanacağını söyledi. Gül, küreselleşmenin ülkeleri işbirliğine "mecbur" bıraktığını ifade ederek, uluslararası ticareti kolaylaştıran düzenlemelerin de dünya genelinde hayata geçmeye başladığını vurguladı.

'VİZYON SAHİBİSİNİZ'
Gorbaçov ise "Masamda Atatürk'ün resmi var, çok büyük bir liderdi" diye başladığı konuşmasında Türkiye'yi müttefik ülke olarak tanımladı. Gorbaçov, Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmesi gerektiğini kaydederek karayolu taşımacılığının önemine değindi ve şunları söyledi: "Nerede yaşarsak yaşayalım sizin başarınız bizi de etkileyecek. İpek Yolu'nu yeniden canlandırma konusunu tartışıyorsunuz. Bu liderlerinizin stratejik vizyona sahip olduğunu gösteriyor." Bu vizyonu memnuniyetle karşıladığını dile getiren Gorbaçov, "Başkan olduğum dönemde Pasifik bölgesine doğru tüm dünyanın yol aldığını söylemiştim. Dolayısıyla sizin liderler de aynı şekilde düşünüyor. Aynı yönde düşünen müttefikler olarak sizlerle birlikte olmaktan büyük gurur duyuyorum" dedi.