kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çubuklu'daki dolum tesislerinin bir bölümü POAŞ, bir kısmı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi arazisi. Mahkeme, belediyeye ait bölümlerin yıkılması konusunda karar aldı.

POAŞ'a yargıdan hem ceza hem de yıkım kararı çıktı

SABAH - İSTANBUL
Petrol Ofisi, Çubuklu'daki tesisleri için belediye tarafında kalan arsa için kira ödemeyince davalık oldu. Yargıtay 'Faiziyle 3 milyon YTL öde ve tesisi yık' dedi..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Petrol Ofisi AŞ. (POAŞ) arasındaki Çubuklu'daki dolum tesisleri arazisi üzerindeki anlaşmazlığa son noktayı Yargıtay koydu. Mahkeme Petrol Ofisi'nin 1996 ve 2001 yılları arasında dolum tesislerinin bulunduğu belediye arazisi için 850 bin YTL kullanım bedeli ödemesine karar vererek, belediye arazisi üzerindeki tesislerin yıkılmasına karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile POAŞ arasındaki Çubuklu'daki dolum tesislerinin bulunduğu arazi üzerindeki anlaşmazlık 2001'de başladı. POAŞ'ın dolum tesislerinin bir kısmının bulunduğu belediye arazisi için kullanım hakkı ödememesi üzerine belediye, Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi'ne "men'i müdahale, kal ve ecrimisil" davası açtı. 2005'te dava karara bağlanarak POAŞ'ın kullanım bedeli hakkı ödenmesine mahkeme karar verdi. POAŞ'ın avukatları itirazı üzerine konu Yargıtay'a gitti. Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, tarafların karardan önce 'uzlaşma tutanağı' adlı belge ile taşınmazların mülkiyeti ve ecrimisil bedelleri konusunda uzlaşmaya vardıklarını belirterek kararı bozdu.

CEZA FAİZLE KATLANDI
Yeniden görülen davada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin PO'nun uzlaşma tutanağındaki şartlara uymadığını belirtmesi üzerine mahkeme daha önce verdiği kararı tekrarlayarak belediye arazisi üzerinde bulunan dolum tesislerinin yıkılmasına ve PO'nun 850 bin YTL kullanım hakkı ödemesine karar verdi. PO'nun avukatları bu karara da itiraz ederek Yargıtay'a başvurdu. Ancak Yargıtay kararı onadı. Eğer POAŞ avukatları karar tashihine gitmez ise POAŞ kullanım bedeli olarak Büyükşehir Belediyesi'ne 850 bin YTL'yi faiziyle yaklaşık 3 milyon YTL olarak ödeyecek ve belediye arazisi üzerinde kalan tesisleri yıkacak. POAŞ'ın dolum tesisinin bir kısmı kendi bir kısmı da belediye arazisi üzerinde. Doğan Grubu'na ait POAŞ bu yıl İETT'ye 91 milyon YTL'lik, geçtiğimiz yılda İDO'ya da 99 milyon YTL'lik akaryakıt sattı. İETT'nin 2008 kullanacağı 100 milyon litre civarındaki akaryakıt ihtiyacı ise 21/B olarak adlandırılan Kamu İhale Kurumu'nun acil ihtiyaç bendiyle davet usulu ile verildi.