kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaşlanmak cinsel hayatımın bitmesine neden olur mu?

Dr. Ece Hattat
Geçtiğimiz günlerde 48 yaşına bastım. Yaşlanıyorum ve yakında cinsel hayatımın bitmesinden korkuyorum. Bu korkum yersiz mi? Ali B./Ankara

Yaşam süresinin uzamasıyla birçok sağlık probleminin görülme sıklığı da artıyor. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol problemi kadar adı geçmese de, cinsel sorunlar da yaşlıların hayat kalitesini düşürüyor.

YAŞ ÖNEMLİ Mİ?
İlerleyen yaşla birlikte gelen psikolojik değişimler, yaşlıların cinselliklerini ifade etmelerini zorlaştırıyor. Oysa cinsellik sadece gençlere özgü değildir. İlerleyen yaşla birlikte kadınlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron hormonunun düşmesi; cinsel istek ve performansta azalmaya sebep olabilir. Araştırmalar, kadınlarda sık görülen lübrikasyon ve orgazm sorunları ile erkeklerde meydana gelen sertleşme ve boşalma problemlerinin yaşla birlikte arttığını gösteriyor. Ancak tüm bu değişiklikler; cinsel hayatınızın bittiği anlamına gelmez. Önemli olan; partnerinizle doğru bir iletişimde bulunmanız ve bir probleminiz varsa, hemen bir doktora başvurmanızdır.