kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Durmuş Yılmaz

Merkez, faizleri 2 yıl sonra artırdı, 'Devamı gelir' dedi

Merkez Bankası, Temmuz 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırdı. Banka, faizi 0.50 puan artışla % 15.75'e çıkarırken "Ölçülü artırım sürebilir" mesajı verdi..
Faiz konusunda hükümetle görüş ayrılığı yaşadığına ilişkin tartışmalarla piyasaların gündemine damgasını vuran Merkez Bankası 22 ay sonra ilk kez faizlerini artırdı. Para Politikası Kurulu (PPK), kısa vadeli faizi piyasaların beklentisi çerçevesinde 0.50 puan yükseltti ve bundan sonraki olası faiz artışının miktarı ve zamanlamasının, küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacağını açıkladı. Merkez Bankası faiz oranını yüzde 15.25'ten yüzde 15.75'e çıkarırken, yüksek faiz ligindeki liderliğini de geçen ay faiz artıran İzlanda'dan geri aldı.

ÖLÇÜLÜ ARTIRIM BAŞLADI
Merkez Bankası'nın gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek için gerekli tedbirleri almaya devam edeceği vurgulanan Merkez Bankası açıklamasında, şöyle denildi: "Bu doğrultuda, gerektiği taktirde önümüzdeki dönemde de ölçülü faiz artısı Kurul'un gündeminde olacaktır. Bundan sonraki olası faiz artısının miktarı ve zamanlaması küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik durusunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." PPK toplantısının ardından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Kurul, enflasyonun yılın son çeyreğinden itibaren kademeli olarak düşüş eğilimine girerek 2009 yılı sonunda Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan yüzde 6.7'lik tahmine yakın gerçekleşeceğini öngörmektedir. Dolayısıyla, iktisadi birimlerin de beklentilerini oluştururken Merkez Bankası'nın tahminlerini esas alması önem taşımaktadır. Toplam talep koşulları enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlayacak."
Haberin fotoğrafları