kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Salvador Dali Müzesi'ne 1 milyon ziyaretçi

Salvador Dali'yi Türk halkı belki de 'en deli' ressam olarak tanıyor ama eserlerindeki çarpıcılığı ve ressamın müthiş hayal gücünü ve zekasının boyutlarını bilmiyor. Olağan dışı tavırları ve gösterişçi yanıyla bilinen Dali'nin Portlligat'ta ölümüne kadar yaşadığı evine yaptığımız ziyaret ünlü ressamın nasıl yaratıcı bir kişiliğe sahip olduğunu da gösteriyor. Evdeki koltuktan, yatağa, sehpadan, lambaya kadar her şey Dali'nin tasarımı.
İşte bu evi ve diğer müze ev ile Salvador Dali Müzesi'nin ülke ekonomisine yaptığı katkı müthiş. Dali'nin yaşadığı Figueres şehrine ve ülke ekonomisine sağladığı katma değer, 2005 yılında 119 milyon Euro'yu bulmuş. Dali Müzesi sayesinde 1252 kişinin istihdam edildiği bölgeye müze için 1 milyon ziyaretçi gelmiş ve 2007 yılında bilet satışınından toplam 8 milyon euro gelir elde edilmiş. Bu arada Nazan Ölçer, İstanbul'un e n büyük müzelerinden olan Topkapı'yı 1.6 milyon kişinin ziyaret ettiğini ve yaklaşık 7 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Sanata 15 milyon $
Hayri Çulhacı, müzede yaptığımız sohbette, Akbank'ın sanata her yıl 15 milyon dolar yatırım yaptığını söylüyor. 2007 yılında tüm dünyada güzel sanatlar pazarı toplamda 9.2 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış.
Bu gelişmeyi Akbank'ın gözden kaçırmadığını dile getiren Çulhacı, Dali Müzesi'nin ünlü ressamın doğduğu küçük bir kenti nasıl dünyanın önemli bir sanat lokasyonlarından biri haline getirdiyse, Akbank olarak amaçlarının Türkiye'de de sanata yaptıkları yatırımlarla buna benzer sonuçlar elde etmek olduğunu söylüyor.