kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Salyangoz ihracatı, ev hanımlarını güldürdü

Yeni Haber
Zonguldak'ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesindeki salyangoz fabrikasından, dondurulmuş salyangoz eti, kabuğu ve dolması şeklinde Fransa'ya yapılan ihracatın bu yıl 3 milyon doları bulması hedefleniyor.Fabrikada çalışan 100 civarında ev hanımı ise aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından zengin olmasının yanı sıra çiğ yenen besinler ile özellikle alkolün sindirilmesinde yararlı olduğu belirtilen salyangozların ihraç edildiği ülkeler arasında Fransa, İsviçre, İtalya ve Almanya yer alıyor.Nemli bölgeleri seven ve yağış yaşanan bahar aylarında beslenmek için toprak yüzeyine çıktığı bildirilen kara salyangozları, Zonguldak ve çevre illerde nisan-mayıs aylarından itibaren toplanarak fabrikada işlenmesinin ardından ihraç ediliyor.

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yağışların fazla olduğu dönemlerde bolca toplanan salyangozların fabrikada etini kabuğundan ayıran kadınlar, gerekli temizliklerini yapmalarının ardından pişirerek depolanmasını sağlıyorlar.Ayanoğlu Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Ayanoğlu,salyangoz toplama işinde bulunan çok sayıda kişinin aile bütçesine ekonomik katkı sağladıklarını, Türkiye'den yılda 6 bin ton olmak üzere 20-25 milyon dolarlık salyangoz ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.Ayanoğlu Salyangoz Fabrikasının 1997'de 20 bin metre kare alan üzerine 3 milyon YTL yatırımla kurulduğunu ve 1500 ton/yıl üretim yaptığını anlatan Ayanoğlu, şöyle konuştu:

''Fransa'ya dondurulmuş salyangoz eti, kabuğu ve dolması ihraç ettiğimiz tesisimizde ağırlık olarak kadınlar istihdam ediliyor. Ülkemizde tüketimi olmayan salyangoz sayesinde 100'ü aşkın ev hanımı fabrikamızda çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Geçen yıl 1 milyon 500 bin dolar civarında gerçekleşen ihracatımızın bu yıl 3 milyon dolara çıkacağını tahmin ediyoruz. Tam kapasiteyle çalışmalarımız devam ediyor. Salyangozları iki soğuk hava deposunda şoklayarak saklıyoruz. Hedefimiz, her geçen gün istihdam sayısı ve üretimi arttırmak.''Ayanoğlu, Fransa ve bazı Avrupa ülkelerinde yılbaşı gibi özel günlerde ve kış aylarında salyangozun tüketildiğini, birçok kişi tarafından da beğeniyle satın alındığını kaydetti.

AA