kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hayvanların annelik içgüdüsü akıl almaz boyutlarda

Yeni Haber
İnsanoğlunun en değerli varlığı olan annelerin, evlatları için yaptıkları fedakarlıklar saymakla bitmezken hayvanların bile annelik içgüdüleriyle akıl almaz fedakarlıklar yapmaları annelik duygusunun kutsallığını gözler önüne seriyor.

Dünyanın en yüce duygusu olan annelik akıl almaz fedakarlıkların yapılmasına neden olurken içgüdüleriyle hareket eden dişi hayvanların, yavrularını korumak
ve beslemek için kendilerini bile feda etmeyi göze almaları dikkat çekti.

Anne olan her canlının yaptığı fedakarlıklar arasında en ilginci, yavrusunu kendi deresiyle besleyen Kenya'da hem karada hem de suda yaşayan ''Boulengerula taitanus'' adı verilen tropikal etobur türü. Dişi etobur, yavrularına ''kendi ayakları üstünde durabilecek hale gelene kadar'' derisini ikram ediyor. Laboratuvar şartlarında yapılan gözlemlerde, annelerinin derilerini kemiren yavrular bir hafta içinde yüzde 11 büyürken annenin vücut kütlesinin yüzde 14 azaldığı belirlendi.

DİŞİ PİTONUN YAVRU HASSASİYETİ

Dev cüsseli yılanlar arasında ilk sırada yer alan pitonun dişisi de yavrularını korumak için özel hassasiyet gösteren hayvanlar arasında yer alıyor.

Bir seferde onlarca yumurta yumurtlayan dişi pitonun, yavruları yumurtadan çıkana kadar yumurtaları hassas şekilde korurken hava sıcaklığına göre de yumurtaları serinletmek veya ısıtmak için çaba harcadığı biliniyor.

ANNE KUTUP AYISININ FEDAKARLIĞI

Küresel ısınmadan en çok etkilenin hayvanların arasında yer alan kutup ayılarından dişilerinin yavrularını korumak ve onları büyütmek için verdikleri çaba da dikkat çekici. Doğuracakları zaman yuva yapan dişi kutup ayısı, kış ortasında ve tüysüz
olarak doğan yavrularının korumak için yaptığı yuvalar bilim adamlarının her zaman dikkatini çekmiş.

Karların altına yuva yapan dişi kutup ayısı, kış uykusuna girdiği bu dönemde hiç enerji harcamamak ve yavrularının daha iyi beslenmesini sağlamak için metabolizmasını düşürdüğü, 7 ay boyunca metabolizmasındaki yağı, proteine çevirdiği biliniyor.

ANNE KEDİ YAVRULARI İÇİN

Doğdukları zaman kör ve son derece savunmasız olan kedi yavruları anneleri tarafından özenle korunmakta. Anne kedinin, yavrularını korumak için çok az uyduğu bilinirken, onların sıcak kalmaları ve acıktıklarında her an süt emebilmeleri için karnına yakın bölgelerde durmalarını sağlamaya çalışması dikkat çekiyor.

Kendilerine bakacak duruma gelene kadar yavrularını özenle koruyan dişi kedilerin, tehlike anında yavrularını güvenli yerlere taşımaları annelik hissinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.