kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Unakıtan: Enflasyon gelecek sene iner

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyonda son dönemde yaşanan hızlı yükselişi değerlendirirken, "Enflasyon bu sene inmez, gelecek sene iner. Petrol çıkmış 120 dolara gel de indir bakalım görelim. Bizim Merkez Bankası faiz yükseltmeyi düşünüyor ama faizi ister yükselt ister düşür petrolün fiyatı düşmüyor" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) "2006 Yılı Başarılı Vergi Mükellefleri ve İhracatçıları Ödül Töreni"'ne katılan Unakıtan burada yaptığı konuşmada verginin önemine dikkat çekti. İş aleminin sıkıntılarını bildiklerini ifade eden Unakıtan, sanayicinin elindeki parayı tesisine yatırdığını, bunun da Türkiye'de vergi ödenmesine, istikrar yaratmasına, ihracata ve Türkiye ekonomisine yararı olduğunu anlattı. Türkiye'nin birinci gündeminin ekonomi olduğunu söyleyen Unakıtan, "Hiç kimse kısır çekişmelerle uğraşmasın. Türkiye Cumhuriyeti olarak diğer ülkelerle birlikte dünya üzerinde yaşayan aile ferdiyiz. Aynı geminin içinde ve bu gemiyi en iyi şeklide yüzdürmek mecburiyetinde olmamız bizim menfaatimize olduğuna göre bu kavga niye bu gürültü niye bu çatışma niye bu gerilim niye" diye konuştu. Unakıtan, aynı geminin içinde olanların fikir ayrılığında olabileceğini, ancak sonuçta aynı hedefe de kitlenmek zorunluluğu bulunduğunu ifade etti

"DURMUŞ YILMAZ NE DİYOR ONA BAKMIYORLAR"

Ekonomi için siyasi istikrarın önemli olduğunu dile getiren Unakıtan, Türkiye'nin ekonomik olarak büyümesi gerektiğini söyledi. Unakıtan, Türkiye'nin 24 çeyrekten beri büyüdüğünü ve artık sürdürülebilir büyümeyi yakaladığını ifade ederek, "Bunlar olurken dünyada değişiklikler oluyor. Yaptığımız yapısal reformlarla küresel ekonomiye entegrasyonumuz daha yüksem oldu. Dışarıdaki sıkıntı dert bir iyilik olduğu zaman bunlar Türkiye'ye de yansıyor. Piyasaların kulağı dışarıda. Bakın bizim Durmuş Yılmaz ne diyor ona bakmıyorlar" diye konuştu

Borsa'nın yüzde 60-70'inin yabancılara ait olduğunu söyleyen Unakıtan, yapısal reformlara devam edilmesi durumunda yabancı yatırımcıların gelmeye devam edeceğini kaydetti.

İrlanda'ya ve Avusturya'ya yaptığı ziyaretlere ilişkin izlenimlerini aktararak konuşmasını sürdüren Unakıtan Türkiye'nin ikinci safhaya geçtiğini, artık makro tedbirler yanında mikro ekonomik tedbirler almaya başladığını kaydetti.

Türkiye'nin kalkınmanın dinamiğine özel sektörü yerleştirdiğini ve özel sektörün önünde engelleri kaldıracaklarını söyleyen Unakıtan, Türkiye'nin iplik yerine bundan sonra katma değeri yüksek ürünler satması gerektiğini söyledi. Bunun için Ar-Ge yasası hazırlandığını ve yasayı duyanların Ar-Ge departmanında çalışan sayısını 200'den 2 binlere çıkarmaya başladığını ifade etti.

FAİZ DIŞI FAZLA

Unakıtan faiz dışı fazlanın "6.5 olsun" denildiğini dile getirerek "Olmaz. Yüzde 3.5'a düşürdük mü bu normal. 7 milyar YTL kaynak geliyor. Bunu yatırımlarda, GAP'ın sulanmasında harcayalım. Tren yollarına bakalım. İstihdam üzerindeki yükleri kaldıralım. Türkiye'nin bu durumlara gelmesine sevinmemiz lazım. Yapısal reformlara büyümeye Türkiye devam edecek. Bu sene büyüme yüzde 4.5 olacak. Eskisi gibi 9.5'ler olmaz" diye konuştu.

ENFLASYON BU YIL İNMEYECEK

Unakıtan enflasyona ilişkin olarak da şunları söyledi:"Enflasyon bu sene inmez, gelecek sene iner. Petrol çıkmış 120 dolara gel de indir bakalım görelim. Bizim Merkez Bankası faiz yükseltmeyi düşünüyor ama faizi ister yükselt ister düşür petrolün fiyatı düşmüyor. Enflasyonun altındaki neden bu. Gıda fiyatları artıyor. Bio dizel bio etenol yapıyorlar. Gıda fiyatlarını etkiliyor. Akaryakıt hammaddelerin de bir dolar artış bizde 500 milyon dolara mal oluyor. 500 milyon dolar dışarıya fazla para ödüyoruz"

ÖYLE LAF ETMEK KOLAY

Türkiye'nin iyi yolda olduğunu buna bakıp görmek gerektiğin söyleyen Unakıtan, şöyle konuştu:

"Petrol fiyatı 20 dolarken biz burada benzini bulamadık, tüp bulamadık, yağ bulamadık. Şimdi TMO ucuz pirinç satmış " kuyruklar başladı' diyor. O kuyrukları başladı diyenin döneminde yoktu yok. Deniz Baykal konuşuyor ama enerji bakanıydı. Benzin yoktu kendisi palto ile otururdu kış günü. Öyle laf etmek kolaydır" dedi. Petrolün fiyatı bu olmuş kimseye bunun sıkıntısını yaşatmak kolay değil. Meseleler Ankara'dan bakış başka İstanbul'dan bakış başka. Biz İstanbul adamıyız."

Sosyal güvenlik yasasına da değinen Unakıtan "35 yaşında emekliliği kaldırdık. 35 yaşında emekli, öde öde bitmiyor kardeşim. Allah uzun ömür versin" dedi.

Unakıtan, bütçe disiplininin çok önemli olduğunu belirterek, "Bütçe disiplinine uymamış olsaydık dünyadaki kriz nedeniyle gecelik faizler yine 5 binlere çıkardı" dedi. İş adamlarına hesaplarını iyi yapmaları uyarısında bulunan Unakıtan, "Kimse sizin ayak değneğiniz değil" diye konuştu.

Unakıtan, kurumlar vergisi, gelir vergisi ve KDV'de indirimlere değinerek, "Toplanan 60 milyar YTL vergi. Bu sene 170 milyar YTL vergi toplanacak. Bu daha da artacak. Paranın turşusunu kuracak değiliz daha indireceğiz"

İNŞALLAH ÖZELLEŞTİRME İDARESİNİ KAPATMAKTA BANA NASİP OLUR

Özelleştirmeler konusuna da değinen Unakıtan, "Koç'a TÜPRAŞ'ı sattık. Devleti mi Koç mu iyi idare eder düşünün. O zaman özelleştirmeyi Türkiye'nin yapması ve kısa zamanda bitirmesi lazım. İnşallah özeleştirme idaresini kapatmakta bana nasip olur bitiririm. Bitti mi var mı sağda solda" diye konuştu.

Bakan Unakıtan, yabancılara mülk satışına da değinirken, Antalya'da bu konuda sıkıntı yaşandığnı kaydetti. Unakıtan, İspanya'nın yapancılara ortalama 200 bin Euroya 2 milyon ev sattığını, bu yolla İspanya'ya 400 milyar Euro kaynak girdiğini anlatarak, "1 milyar da biz satalım. Dört yeri TOKİ'ye verdik. Buna başladık" dedi.

Unakıtan Türk müteahhitlerin de bu işe giriştiklerine işaret ederek "Müteahhitlerde biraz da yamukluk var. Şimdi onları inceletiyorum" dedi.

(ANKA)