kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anne kurtar bizi!

ESEN EVRAN
Hiç olmazsa bu hafta sonunu iyi geçirmeyi uman perakendeciler, geçen yıl iki günde 45 milyon YTL ek ciro yaptıran Anneler Günü'ne yüklendi. Bu yıl araç kiti, bahçe eldiveni, otomobil, oyun konsolu bile Anneler Günü hediyesi oldu!..
Durgunlaşan piyasalar bu yıl da annelere umut bağladı, hem de akla gelmedik yaratıcılıklar geliştirerek. Düdüklü tencerenin, parfümün, pırlantanın Anneler Günü'yle bağlantılı olarak pazarlanması bir yana bu yıl ilk defa bahçe eldiveni, Bluetooth araç kitleri, Wii oyun konsolu, otomobil, bireysel emeklilik, hatta hayvan barınakları bile "annelerden yola çıkarak" piyasaya mesaj verdi. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Markalar Derneği eski Başkanı Ali Murat Kızıltaş'ın dikkati çektiği nisan ayındaki durgunluk pek çok veriyle de desteklenirken Kızıltaş, "Sektör Anneler Günü ile bu kötü havanın dağılmasını umuyor" demişti. Kızıltaş'ın bu sözleri hazırgiyim, parfümeri ve mücevher firmalarının yığıldığı kampanyalarla da görüldü, ancak bu yıl şaşırtıcı ve 'fıkra gibi' kampanyalar da piyasanın ne kadar umutsuz olduğunu ortaya koydu.

45 MİLYON YTL EK CİRO
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Anneler Günü 2007 yılında perakende sektörüne 2 günde 45 milyon YTL ek ciro kazandırmıştı. Yine BKM'nin verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl Anneler Günü'nü kapsayan hafta sonu, yani 12- 14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen işlem adedi 6 milyon 77 bin 787 adet olmuştu. Bu işlemlerin tutarı ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 arttı ve 428 milyon YTL olmuştu. Bir önceki hafta sonuna denk gelen 6-7 Mayıs 2007'de 383 milyon YTL harcanmıştı. Geçtiğimiz yıl Anneler Günü hafta sonunda en çok harcama, giyim ve aksesuvarda yapılırken, yine bir önceki hafta sonu ile karşılaştırıldığında işlem adetlerinde en çok artış görülen sektörlerin başında yüzde 101.1 artış ile kuyumcular gelmişti.