kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bakan Güler, İzlanda'da kullanılan hidrojen enerjisiyle çalışan arabaların Türkiye'de de kullanımının araştırıldığını söyledi.

'Jeotermal enerji sayesinde 315 milyon Euro cepte kalacak'

Enerjide, dışa bağımlılığı azaltmayı ve kaynakları çeşitlendirmeyi hedefleyen hükümet, "İzlanda Modeli"ni gündemine aldı. Buz ülkesi olarak bilinen İzlanda, aslında sıcak su rezervinin üstünde oturuyor. Elektrik üretiminin yüzde 90'ını jeotermal kaynaklardan karşılayan İzlanda'nın deneyiminin Türkiye'ye aktarılması düşünülüyor.Enerji Bakanı Hilmi Güler, 2013 yılına kadar jeotermalden yıllık 4.4 milyar kilovat saat elektrik üretmeyi hedeflediklerini açıkladı. İzlanda'da temaslarda bulunan Güler, Ankara'dan ayrılırken yaptığı açıklamada, "Jeotermalden elektrik üretimi sayesinde her yıl 4 milyon ton karbondioksite mani olunacak. 315 milyon Euro tutarında yakıt parası halkın cebinde kalacak" dedi. Güler, şu mesajları verdi:

* 5 bin metreye kadar jeotermal sondaj çalışmaları yapılan İzlanda, sıcak su kaynaklarını elektrik enerjisine dönüştürmek açısından başarılı bir ülke.

* Türkiye'de sondaj, saha potansiyellerinin ortaya çıkarılması, teknoloji transferi ve İzlanda şirketlerinin Türkiye'ye davet edilmesi konusunda mutabakata vardık.

* Türkiye, 31 bin 500 megavat (MW) jeotermal potansiyeli ile dünyada 7'nci, Avrupa'da birinci. 2013 jeotermal elektrik üretim hedefimiz ise 4.4 milyar kilovat saat.

* Jeotermalden elektrik üretimiyle her yıl 4 milyon ton karbondioksite engel olunacak. Yaklaşık 315 milyon Euro'luk yakıt parası cepte kalacak.

* Jeotermalden üretilen elektriği seralarda kullanmayı hedefliyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri gibi Organize Sera Bölgeleri kurmayı düşünüyoruz.