kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Türk heyeti, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Bağdat'ta görüştü.

Erdoğan: Bağdat'a gelmeye hazırım

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
Erdoğan, dün günübirlik Bağdat'a giden Başdanışmanı Davutoğlu ve Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Özçelik aracılığıyla Maliki'ye mesaj gönderdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan: Bağdat'a gelmeye hazırım
Türkiye'nin, PKK'ya yönelik operasyonları devam ederken Irak'a ve Bölgesel Yönetime açılımda kritik ziyaret dün yapıldı. Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik dün günübirlik ziyaret için özel uçakla Bağdat'a gitti ve Saddam'ın devrilmesinin ardından Bölgesel Yönetim ile ilk resmi teması Bağdat'ta kurdu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Ankara'da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'yi ağırladı ve Türk heyetinin Bağdat ziyareti için "Irak'ın geleceği, güvenliği ve zenginliğinin Türkiye'yi yakından ilgilendirmesi bakımından bu görüşmelerin doğal olduğunu" söyledi.

ERDOĞAN'DAN MESAJ
Türk heyeti, Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Başbakan El Maliki, Parlamento Başkanı Mahmud Meşhedani'nin yanı sıra Irak Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Erdoğan, Davutoğlu ve Özçelik ile Maliki'ye gönderdiği mesajda, Irak ile ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Önümüzdeki dönemde Irak'ı ziyaret etmek istiyorum" dedi. Görüşmede Maliki, "Irak'ta güvenlik alanında ciddi bir iyileşme oldu. Bu da sanayi, ticari, eğitim ve hizmet alanlarında projeleri hayata geçirmek için olumlu bir hava yarattı" dedi. Heyet, iki ülkenin başbakanlarının başkanlığında stratejik diyalog mekanizması kurulmasını önerdi, Maliki olumlu yanıt verdi. Mekanizmanın detayları için Bağdat ile temaslar sürecek. Görüşme Barzani'nin istediği Erbil yerine, Bağdat'ta, Yeşil Bölge'de gerçekleşti. Davutoğlu ve Özçelik, Bölgesel Yönetim'den PKK'ya karşı somut önlemler konusunda güvence istedi ancak sınır güvenliği konusunu sadece merkezi hükümet ile ele aldı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin Irak'a önerdiği diyalog mekanizmasını şöyle anlattı: "Başbakanlar başkanlığında ve belki üç, dört, beş bakanın da, özellikle Irak ile ilişkilerimiz açısından farklı alanları kapsayabileceğimiz, onların karşıtları, bizim de karşıtlarımızın olacağı düzenli bir mekanizma."