kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyada 1 Mayıs kutlamaları

Yeni Haber
1 Mayıs İşçi Bayramı Çin'de bayram havasında kutlanıyor. Bayram nedeniyle 1 günlük resmi tatili değerlendiren halk, her zaman olduğu gibi parklara ve eğlence yerlerine akın etti.

* KARE KARE DÜNYADAKİ 1 MAYIS GÖSTERİLERİ- GALERİ

1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı yerlerden birisi de başkent Pekin. 1 Mayıs'ı dinlenme, alış veriş yapma ya da aileyle birlikte geçirme olarak gören Çinliler, şehrin en büyük parklarından Chao Yang'da bayramı kutladı. Çocuklarıyla uçurtma uçuran, piknik yapan ve küçük arabalarla gezen anne babalar burada stres giderdi. Çocukların en çok eğlendiği yer ise yapay havuzlardaki su balonları ve küçük arabalardı. 1 Mayıs nedeniyle ülkede hiç bir gösteri düzenlenmezken, Çinli liderler halkın bayramını genelde bayram mesajı yayınlayarak yada resepsiyon şeklinde kutluyor.

TÜM PARTİLER BİRLİK MESAJI VERDİ

Moskova başta olmak üzere bölgelerde de siyasi partilerin birlikte miting düzenlemeleri dikkat çekti. Vladimir bölgesinde tüm siyasi partilerin katılımı ile toplanan 5 bin kişilik kalabalık 'Adalet ve dayanışma', 'Herkes için daha fazla ücret' sloganı attı. Göstericilerin hükümet karşıtı herhangi bir slogan atmamaları dikkat çekti. Tambov bölgesinde de tüm siyasi partilerin katılımı ile dev bir gösteri düzenlendi. İkiye ayrılmış meydan Birleşik Rusya Partisi taraftarları ile Komünist Parti taraftarları birlik mesajı verdi.

İŞÇİ ÜCRETLERİNE ZAM İSTENDİ

Moskova dışında gerçekleşen gösterilerde, 'fiyatlalar artıyor, işçi maaşlarına da zam' sloganı atıldı ve pankartlar taşındı. Çelyabinsk bölgesinde gerçekleşen gösterilere 7 bin kişi katıldı. Gösteride konuşma yapan ticaret odası yetkilileri Rusya'da enflasyonun açıklanandan çok daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, işçi ücretlerine zam istedi. Gıda, ulaşım, giyim ve barınma giderlerinin son bir kaç ay içinde yüzde 50'den fazla arttığına dikkat çeken konuşmacılar ücretlere yeterli zama yapılmamsı durumunda sosyal problemlerin artacağı uyarsında bulundu.

VİYANA'DA 1 MAYIS KUTLAMASI

1 Mayıs işçi bayramı Viyana'da 100 bin kadar işçi ve memurun katıldığı törenle kutlandı. Viyana belediye sarayı önündeki meydanda toplanan işçi ve memurlar, taşıdıkları pankartlarla koalisyon hükümetinin vergi reformu, işsizlikle mücadele, hayat pahalılığı ve sağlık politikalarını protesto ettiler.Avusturyalıların yanı sıra ülkedeki yabancı sivil toplum örgütlerinin de katıldığı 1 Mayıs kutlamasında konuşan Başbakan ve Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Alfred Gusenbauer, isim vermeden koalisyon ortağı Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisini (ÖVP) eleştirerek, "Her şeye rağmen vaadettiğimiz vergi reformunu gerçekleştirip, sosyal adaleti tesis edeceğiz" dedi.

Avusturya'da 90 yıllık cumhuriyet döneminde demokrasinin tüm kurallarıyla yerleştiğini ifade eden Gusenbauer, demokraside istikrar sağlandığını, ancak sosyal adaletin tesisi konusunda eksikler bulunduğunu söyledi. Sosyal Demokratlar olarak, işsizlik ve hayat pahallığıyla mücadele, vergi ve sağlık reformu gibi vaatlerini unutmadıklarını belirten Gusenbauer, bu vaatlerini bazı kesimlerin (koalisyon ortağını kastederek) karşı çıkmasına rağmen gerçekleştireceklerini kaydetti.

Konuşmasında, Amstaetten kasabasında öz kızını 24 yıl süreyle evin bodrumuna kapatan Johann Fritzl olayına da değinen Gusenbauer, "olayın inanılması güç bir insanlık ayıbı olduğunu ve tüm ayrıntılarıyla aydınlatılarak sorumlularının cezalandırılacağını" söyledi. Gusenbauer, "Ancak kötü niyetli bir kişinin giriştiği bu insanlık dışı olayı dünya basınının tüm Avusturya'ya mal etmesine ve güzel ülkemizin itibarını zedelemesine de fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Viyana'daki geleneksel 1 Mayıs kutlaması bu yıl da kent merkezindeki belediye sarayı önündeki meydanda yapıldı. Tören alanına Avusturyalıların yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin girmesine de izin verildi. Tören alanında toplanan 100 bin kadar katılımcıyı Başbakan Gusenbauer, Belediye Başkanı Michael Haeupl, ve Sendikalar Birliği Başkanı Rudolf Hundstorfer yakalarında kırmızı karanfil ve ellerinde kırmızı mendille selamladılar.

Tören, konuşmaların ardından sona erdi.Bu arada 1 Mayıs'ın işçi bayramı olarak kutlandığı Avusturya'da ülke genelinde metro, tramvay ve otobüs gibi kamu taşıtları saat 13.00'a kadar sefere çıkmadılar.

FRANSA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI

1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı, Fransa'da başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde düzenlenen gösteri yürüyüşleriyle kutlanıyor.

Paris'te işçi sendikalarının düzenlediği gösteri yürüyüşü, Republique meydanında öğle saatlerinde başladı, akşam saatlerinde la Nation meydanında sona erecek.

Gösteride, özellikle "alım gücünün düşmesi", "hükümetin emeklilik reformu" ve "hükümetin öğretmen kadrolarını düşürme planları" protesto ediliyor.

Gösterilere, işçilerin dışında çok sayıda üniversite ve lise öğrencisinin de katıldığı gözleniyor.

İşçi sendikaları, oturma ve çalışma izni olmayan göçmen işçilerden oluşan bir heyete, destek amacıyla yürüyüş kortejinin başında yer verdi. Bütün dünyaya damgasını vuran Paris 1968 öğrenci olaylarının 40. yıldönümü dolayısıyla, bu yılki kutlamaların daha coşkulu olduğu gözleniyor.

SIRBİSTAN'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında Devlet Başkanı Boris Tadiç protesto edildi.

Başkentin merkezinde düzenlenen, iki bin kadar kişinin katıldığı gösteriye işçilerin taleplerine destek vermek amacıyla gelen Tadiç, yuhalandı. Kızgın işçiler, Tadiç aleyhinde sloganlar attı ve korumalarıyla kavga etti. Bazı işçiler ise Tadiç'i alkışladı.

Tadiç'e yönelik protesto, kilit öneme sahip 11 Mayıs seçimleri öncesinde milliyetçiler ile Batı yanlısı reformcular arasındaki gerginliğin arttığının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Milliyetçiler Tadiç'i, AB ile aday ülke statüsü için ilk adımı oluşturan İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını imzaladığı için eleştiriyor.

Milliyetçiler, bu anlaşmanın Sırbistan'ı Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya zorlamak için tasarlandığını savunuyor.

RUSYA'DA 1 MAYIS BAYRAM HAVASINDA KUTLANDI

1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı, Rusya'da başta başkent Moskova olmak üzere ülkenin genelinde çeşitli etkinliklerle bayram havasında kutlandı.

İktidardaki Birleşik Rusya Partisi (BRP) taraftarları, bugün bayram dolayısıyla sabahın erken saatlerinden itibaren Moskova Belediyesi binası önünde toplandı.

BRP'nin organize ettiği kutlamaya yaklaşık 25 bin kişi katılırken, katılımcılar konserler eşliğinde dans ederek, 1 Mayıs İşçi Bayramını kutladı.

Başkent Moskova'daki bir diğer kutlama da Komünist Partisinin geleneksel olarak toplandığı Ekim Meydanında yapıldı.

Buradaki Lenin heykeli önünde toplanan kalabalık grup, Teatralnaye Meydanındaki Karl Marx heykeline kadar yürüdü.

Ellerinde eski SSCB ve SSCB Cumhuriyetleri bayraklarının yanı sıra Lenin, Stalin ve diğer Sovyet liderlerinin posterleri bulunan Komünist Partisi taraftarları, özellikle ön sıralarda gençlere yer vererek, parti üyelerinin iddia edildiği gibi "yaşlılardan değil, gençlerden oluştuğu" izlenimi yaratmaya çalıştığı dikkat çekti. Ancak mitinge katılanların büyük çoğunluğunun emeklilerden oluşması, "Komünist Partisi üyelerini özellikle eski dönemi özleyen insanların oluşturduğu" iddiasını kanıtlar gibiydi.

Polis, Komünist Partisinin düzenlediği mitinge yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını belirterek, kutlamaların olaysız sona erdiğini açıkladı. Komünist Partisi lideri Gennadiy Züganov'un kutlamaların yapıldığı alanda günün önem ve anlamını belirten konuşması meydandakiler tarafından uzun süre alkışlandı.

SSCB'nin kurucusu Lenin'in mozolesinin Kızıl Meydandan kaldırılacağı yolundaki tartışmalara değinen Züganov, buna asla izin vermeyeceklerini belirterek, "kardeş Abhazya ve Güney Osetya halkını her zaman destekleyeceklerini" söyledi.

Rusya'da asgari ücretlerin en az 15 bin rubleye (600 dolar) yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Züganov, Ukrayna halkının ülkelerinin NATO üyeliği çabalarına karşı mücadelesine destek olacaklarını kaydetti.

KKTC'DE 1 MAYIS KUTLAMASI

KKTC'de resmi tatil olan 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı kutlamaları kapsamında Lefkoşa Atatürk Meydanı'nda miting düzenlendi.

"1 Mayıs Tertip Komitesi" tarafından düzenlenen mitinge katılanlar, 10'uncu Yıl Parkı'nda toplandı ve buradan Atatürk Meydanı'na (Sarayönü) yürüdü. Yürüyüş sırasında "birlik mücadele dayanışma" sloganı atıldı. Yürüyüşe, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, bazı bakan ve milletvekilleri de katıldı. Talat ve Soyer, meydanda bir süre kaldıktan sonra miting alanından ayrıldılar. Mitingde konuşan Devimci İşçi Sendikaları (Dev-İş) Başkanı Mehmet Seyis, özel sektörde örgütlenmenin önemine değinerek, "İş Güvencesi Yasası ve İş Mahkemelerinin şart olduğunu" söyledi.

Seyis, market çalışanlarının pazar günü dinlenme hakkı olduğunu belirterek, marketlerin pazar günü kapalı olması talebini dile getirdi. Kıbrıs sorunununa da değinen Seyis, "34 yıldan bu yana adanın bölünmüşlüğüne son vermek ve yeniden birleşmeyi sağlamak için, BM nezdinde yapılan görüşmelerde yeni ve olumlu bir süreç başladığını, Kıbrıslıların bu süreci heba etmek gibi bir lükslerinin olmadığını", çoğunluğun, "birleşik, federal bir Kıbrıs" çözümünü istediğini ifade etti.

Mitinge Güney Kıbrıs'tan katılan PEO sendikası temsilcisi Dimitris Hristodulu da Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün, "herhangi bir yabancının değil, Kıbrıslıların çıkarına hizmet etmesi" gerektiğini söyledi.

Mitingde, Türkiye'deki 1 Mayıs kutlamasına da atıfta bulunularak, Türkiye'deki işçilerin 1 Mayıs kutlamasına selam gönderildi. Miting, SOS grubunun konseri ve Turizm Folklor Araştırma Derneği ekibinin gösterisiyle sona erdi. Lefkoşa'da 1 Mayıs kutlaması için akşam da miting düzenlenecek.

1 MAYIS'I ERMENİSTAN'DA SADECE KOMÜNİSTLER KUTLADI

Ermenistan'da 1 Mayıs resmi tatil ve bayram olmasına rağmen, sönük geçti. Erivan'da 1 Mayıs sadece Komünistler tarafından kutlandı.

Merkezi Moskova'da bulunan Regnum Haber Ajansı, Ermenistan'da 1 Mayıs'ın sadece Komünistler tarafından kutlandığını duyurdu. Ajans, Erivan'da bir grup Komünistin eski liderlerinden Stepan Şaumyan'ın heykeli önünde toplanarak, eski Sovyetler Birliği'nin güzel günlerini andığını bildirdi. Toplanan grubun ülkedeki 'demokrasi' perdesi altında yapılan ihlallere de değindikleri belirtildi.

Anıt önünde konuşma yapan Ermenistan Komünist Partisi Başkanı Ruben Tovmasyan, ülkedeki 1 Mart olaylarına vurgu yaparak, "Bu iktidar zor kullanarak halk ayaklanmasını bastırdı ve şimdi de demokrasiden bahsediyor. Ülkede hapishaneler, sadece iktidarı eleştirdikleri için gözaltına alına insanlarla tıka basa dolmuş durumda. Bu durumda hangi demokrasiden bahsedilebilir?" diye konuştu. Tovmasyan ayrıca ülke parlamentosunda işçi sınıfından temsilci bulunmadığını söyleyerek, parlamentoda işçilerin haklarını savunacak kimselerin olmadığını ifade etti.

Ülkede 1 Mart'ta seçim sonuçlarına itiraz eden muhaliflere karşı hükümet güç kullanmış, olaylarda resmi verilere göre 8 resmi olmayan iddialara göre de en az 20 kişi hayatını kaybetmişti.

KOSOVA'DA 1 MAYIS GÖSTERİSİ

Kosova'da işçiler, bağımsızlıktan sonra ilk 1 Mayıs gösterisini düzenledi.

Başkent Priştine'nin merkezindeki hükümet binası önünde toplanan kalabalık, hükümetin sorunlarına kulak vermesini ve çözüm üretmesini istediler.

İşçilere hitap eden Kosova Bağımsız Sendikası Başkanı Bahri Şabani, işçilerin sorunlarına çözüm için hükümetle diyalog istediklerini, "işçilerin sabırlarının tükenmek üzere olduğunu" belirtti.

Kosova nüfusunun yüzde 17'sinin açlık sınırında, yüzde 60'ının işsiz olmasının, ülkede işçi sınıfının durumunu en iyi şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Şabani, hükümetten taleplerine bugüne kadar yanıt gelmediğini söyledi.

UKRAYNA'DA 1 MAYIS BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

1 Mayıs Uluslararası İşçi Dayanışma Günü Ukrayna genelinde coşku ile kutlanıyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kutlamalar sabah saatlerinde bando takımı eşliğinde yürüyüşle başladı. Ukrayna Komünist Parti taraftarları Avrupa Meydanı'nda kutlamalarına devam ederken, Ukrayna Sosyalist Partililer ise Ukrayna'daki Bağımsızlık Meydanını doldurdu.

Kutlamalar Ukrayna'nın meşhur Hreşatik Caddesi'nde geleneksel '1 Mayıs' yürüyüşüyle başladı. Bando eşliğindeki kortejin başında Ukrayna Komünist Partisi Lideri Petr Simonenko ve milletvekilleri yer aldı. 1 Mayıs yürüyüşünde yer alan vatandaşlar parti bayrakları, pankartlar, Avrupa Birliği ve NATO karşıtı dövizler taşıdı. Pankartlarda "NATO'ya Hayır Sovyetlere Evet", "Rusya, Ukrayna ve Belarus Birleşsin" gibi ifadeleri yer aldı. Yürüyüşe katılanların çoğunluğunun yaşlı olması dikkat çekti.

Sol partilerin ağırlıklı olarak kutladığı bayramın merkezi daha sonra bir zamanlar Turuncu Devrim yapıldığı Bağımsızlık Meydanı oldu. Meydana çok sayıda vatandaşın katıldığı bir koşu yarışması düzenlenirken sahne alan Kafkas dansları ekibi bayrama ayrı bir hava kattı.

Eski Meclis Başkanı ve Ukrayna Sosyalist Partisi Lideri Aleksandr Moroz Cihan'a yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın resmi devlet bayramı ama hükümet bunu pek de gönüllü olmadan adet yerini bulsun şeklinde kutluyor. Fazla umursamayan bazı politik partiler de kendi içlerinde yaptıkları etkinliklerle kutluyor. Ukrayna Sosyalist Parti olarak çeşitli sportif etkinlikler ve yarışmalar düzenliyoruz. Kurduğumuz platformda konserler veriyoruz. Güzel bir hava var vatandaşlar gönlünce eğleniyor." dedi.

1 MAYIS KAZAKİSTAN'DA 'HALKLARIN BİRLİK GÜNÜ' OLARAK KUTLANIYOR

Kazakistan'da 1 Mayıs İşçi Bayramı " Halkların Birlik Günü" şeklinde kutlanıyor. Ülke genelinde bir günlük resmi tatilin ilan edildiği 1 Mayıs'ta çeşitli kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 1 Mayıs Halkların Birlik Günü dolayısı Köşketau kentinde toplanan kalabalığı hitaben bir konuşma yaptı. Abılayhan Meydanı'ında konuşan Nazarbayev, "Halkların birliği, hoşgörüsü ve sadakati sayesinde bağımsız cumhuriyeti kurabildik. Bütün dünya 130 faklı milletin ve 45 faklı dini grubun bulunduğu Kazakistan'da nasıl barış ve kardeşlik içinde yaşanabileceğini görüyor. Dünya bizim bu birlik ve beraberliğimize hayran kalıyorlar." Dedi.

Nazarbayev ayrıca dini, dili, ırkı ve kültürüne bakmaksızın ülkedeki bütün milletlerin haklarını eşit bir şekilde koruduklarını ifade etti. Kazak lider, ülkedeki bütün etnik grupların Kazakistan bayrağı altında birleştirdiklerini vurguladı.

(AJANSLAR)