kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tam boy ilanlar bugün Danimarka basınında yayınlanacak

Danimarka türbanlı hâkimi yasaklıyor

SADİ TEKELİOĞLU
Danimarka'da Hâkimler, Savcılar Yüksek Kurulu'nun aldığı 'türbanla, baş örtüsüyle mahkemeye gelinir' kararı Başbakan Rasmussen'den veto yedi.....
Danimarka'da bir ay önce Hâkimler, Savcılar Yüksek Kurulu'nun mahkeme salonlarında uyulması gereken kılık kıyafet yönetmeliğine göre "Kadın hâkim ve avukatlar mahkeme salonlarına başörtüsü ve türbanlarıyla girebilir" açıklama yapması ülkede siyasiler arasında tartışmalara neden oldu. Aşırı sağcı hükümet ortağı Danimarka Halk Partisi, Kurul'un karara sert tepki gösterdi. Ve geçtiğimiz hafta Başbakan Anders Fogh Rasmussen'in konuya el koymasını istedi. Rasmussen'in beklenen açıklaması salı günü geldi.

TOP BAKANLIKTA
Başbakan salı günkü olağan basın toplantısında "mahkeme salonlarında başörtüsünün yasaklanacağını" söyledi. Basın mensuplarından birini kendisine yönelttiği soru üzerine konuşan Rasmussen, "Mahkemede karar mekanizmasında bulunan kişilerin dini semboller taşıması büyük bir hata. Böyle semboller taşımaları haklarında karar alınanları rahatsız eder. Bu yüzden özellikle de hâkimler tarafsız oldukları mesajı vermeliler" dedi Başbakan'ın bu açıklamasının ardından konuyu Adalet Bakanı'na iletmesi ve Bakanlığın da bir genelge çıkarıp resmen başörtüsü ve türbanı yasaklaması bekleniyor. Danimarka Halk Partisi ise türban ve başörtüsü tam olarak yasaklanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceğini belirtti. Parti bugün tüm Danimarka gazetelerine tam boy ilanlar vererek başörtülülerin mahkeme salonlarına girmesini protesto etti.
Haberin fotoğrafları