kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis'te söz düellosu

Yeni Haber
Meclis Genel Kurulu'nda CHP'li milletvekilleriyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında karşılıklı söz düellosu yaşandı.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin, Kültür Bakanlığının yazılı soru önergesine verdiği yanıtla ilgili bir belgeyi Genel Kurul'da gündeme getirmesine Bakan Günay sert tepki gösterdi. Günay, "Kültür Bakanlığı'nda çöp sepetleri karıştırılıyor" derken CHP'liler bu sözlere sert tepki gösterdi. CHP'liler, Bakan Günay'a, "kimse milletvekili olmak için ideolojisini satmadı" diye tepki gösterirken Bakan Günay, "CHP'de adaylıkların parayla belirlendiği" iddiasını gündeme getirdi.

Günay'la CHP'liler arasında sert tartışmalar yaşanırken Bakan Günay kendisini "ideolojisini satmakla" suçlayan CHP'lilere "Herkes konuşmadan önce aynaya bakmalı, hepimiz halkın karşısına çıkacağız, herkes boyunun ölçüsünü alacak. Bana çatarak Baykal'ın gözüne gireceğinizi sanıyorsanız yolunuz açık olsun" diye seslendi. Genel Kurul'da sataşma nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise Günay'a "Hiçbir CHP milletvekili çöp karıştırmaz, CHP'nin attığı kimi çöpler Kültür Bakanlığı'ndadır" karşılığını verdi.

Meclis Genel Kurulu'nda, CHP'li milletvekilleri ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında ilginç tartışmalar yaşandı. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, gündem dışı söz alarak Genel Kurul'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yazılı soru önergesine verdiği bir yanıtı gündeme getirdi. Elindeki belgeyi göstererek Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ı suçlayan Muharrem İnce'ye Bakan Günay, Meclis kürsüsünden "herhalde bazı arkadaşlar, bakanlığın çöp sepetlerini karıştırıyorlar" derken CHP'li İnce de "belgedeki imza Abdullah Kocapınar'a ait değilse ben istifa edeceğim, aitse siz de edecek misiniz?" yanıtını verdi. İnce'nin CHP Parti Meclisi üyesi olduğunu şimdi de MYK üyeliğinin gündemde olduğunu belirten Bakan Günay, İnce'ye "ciddi işlerle uğraşın" diye seslendi. Günay'ın sözleri Genel Kurul'da sinirlerin gerilmesine yol açtı.

CHP milletvekilleri, Bakan Günay'a "milletvekili olmak için ideolojisini satmadı" karşılığını verirken, Günay, kendisine laf atan CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner'e, "senin konuşacağın notları çok yazıp eline verdim" diye tepki gösterdi. Günay, geçmişte neyi savunuyorsa şimdi de aynı düşünceleri savunduğunu belirtirken CHP'lilere "çok ağır şeyler söylerim utanırsınız" dedi.

"BANA ÇATARAK BAYKAL'IN GÖZÜNE GİRMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ"

Günay, "milletvekili olmak için insan arkadaşı adına sahte belge düzenlemez" derken CHP'li Mustafa Özyürek de "kimse milletvekili olmak için ideolojisini satmadı" yanıtını verdi. Günay, Meclis kürsüsünden "hoşgörünün bayrağını taşıyan Yunus Emre'den söz etmeye çalışırken CHP'li milletvekillerinin küçük polemiklerle uğraştığı"nı belirtirken CHP'lilere de "hiç mi hoşgörüden nasibini almamış bir gelenekten geliyorsunuz, aynaya bakın, bugün savunduğunuz düşüncelerin hiçbiri parti programında yer almıyor. Halk düşmanlığı ile sosyal demokratlığı nasıl bağdaştırıyorsunuz? Herkes konuşmadan önce aynaya baksın. Hepimiz halkın karşısına çıkacağız, herkes boyunun ölçüsünü alacak. Bana çatarak Baykal'ın gözüne gireceğinizi sanıyorsanız yolunuz açık olsun" dedi.

CHP'LİLERE YUNUS EMRE'Lİ YANIT

Bakan Günay'ın sözlerine, CHP'li Muharrem İnce, Günay'ın daha önce yazdığı ve AKP'yi eleştirdiği bir kitabını göstererek "AKP için ilkesiz, dürüstlükten yoksun diyorsunuz" diye bağırarak karşılık verdi. Bakan Günay, "arkadaşları mazur görüyorum. Mensup olduğu partide daha önce, milletvekili adaylığı için para ödediler" derken İnce de "onu diyen şerefsizdir" diye bağırdı. Günay ise "biz bir kuruş vermedik o sizin partide var" dedi. Günay, "benim bu iddiayı yönelttiğim arkadaşım sussun diye parti yönetimine alındı" derken iddialarını da belgeleyeceğini söyledi. CHP'liler ise Günay'ın iddialarına "buyursun belgelesin" karşılığını verdi. Genel Kurul'da uzun süre devam eden karşılıklı söz düellosunda, Günay CHP'lilere Yunus Emre'nin "ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir" dizeleriyle tepki gösterirken, Günay'ın sözlerini tamamlamasının ardından CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, sataşma olduğunu gerekçesiyle söz istedi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar, Okay'a tutanakları inceledikten sonra söz verdi.

"CHP'NİN ÇÖPLERİ KÜLTÜR BAKANLIĞINDA"

Okay, hiçbir CHP'linin çöp sepetlerini karıştırmayacağını belirterek "Ama CHP'nin attığı kimi çöpler Kültür Bakanlığı'nda" dedi. Bakan Günay'ın, CHP'de adaylıkların parayla belirlendiğine ilişkin sözlerinin "iftira" olduğunu belirten Okay, "bunu ispat edemeyen müfteridir" dedi. Bakan Günay'ın CHP'den DSP'ye, oradan da AKP'ye geçmesinin kendi tercihi olduğunu söyleyen Okay, "kendini ispat için uğraşabilir, etkinliklerde sağ yumruğunu havaya kaldırabilir ama kendini ispat için eski arkadaşlarına yersiz, densiz ve haksız suçlamalarda bulunmaktan vazgeçmelidir. CHP'yle yolları ayrılmıştır. Kimsenin CHP'nin siyasetinden söz etmeye hakkı yoktur" dedi. Günay ise oturduğu yerden söz aldı ve CHP'ye yönelik iddialarının kendisine ait olmadığını basında ve kurultay kürsüsünde dile getirildiğini söyledi. CHP'li Mustafa Özyürek ise ''iddialarını ispatlayamazsan namertsin. Sizi müfteri ilan ediyorum'' dedi.

(ANKA)