kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yurt dışında yankıları

Yeni Haber
TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklik dünyada da yankılandı. "301 yumuşatıldı" değerlendirmesini yapan yabancı medya, muhalefetin değişikliğe, "AB müdahalesi" diye karşı çıktığına, 301. maddenin kaldırılmasını isteyenlerin de değişiklik için "kozmetik" dediklerine dikkat çekti.

BBC


İngiliz yayın kurumu BBC, "Türkiye, tartışmalı yasada reform yaptı" başlıklı haberinde Hrant Dink'in öldürülmesinden bu yana 301. maddenin değiştirilmesi çağrılarının çoğaldığını belirtti. 2003 yılından bu yana yüzlerce kişinin 301. madde kapsamında yargılandığını kaydeden BBC, Türk parlamentosunun maddeyi "yumuşatan" bir değişikliği onayladığına dikkat çekti. BBC, "Değişiklik, yeterli olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor" dedi.

EL CEZİRE

Merkezi Katar'da olan El Cezire televizyonu da, 301. maddenin Türkiye'deki ifade özgürlüğü önündeki en büyük engel olarak göründüğünü belirterek, iktidardaki AKP'nin değişikliğin lehinde oy kullanan tek parti olduğunu kaydetti. "Muhalefet, AB müdahalesi olarak görerek yasanın olduğu gibi kalmasını istiyordu" diyen El Cezire, 301. maddeye karşı çıkanların, "değişikliğin kozmetik olduğunu, çok az etkisinin olacağını söylüyorlar" ifadesini kullandı.

DEUTSCHE WELLE

Alman yayın kurumu Deutsche Welle de, 301. değişikliğin TBMM'de sert tartışmaların ardından kabul edildiğine dikkat çekerek, "Türklüğü" ibaresinin "Türk Milleti", "Cumhuriyeti" ibaresinin de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak değiştirildiğini duyurdu. DW, "Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti devleti kurum ve organlarını aşağılayan" kişinin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağını, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının ise suç oluşturmayacağını kaydetti.

(ANKA)