kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül liderlerle buluştu, "anayasa" tartışıldı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk'te parlamento dışı partilerin genel başkanları ile buluştu.

Liderlerle Türkiye'nin sorunlarını değerlendiren Gül'e, Anavatan Lideri Mumcu'dan "Anyasa değişikliği önerisi" geldi. Mumcu Gül'den, bir Anayasa değişikliği taslağı hazırlamasını isterken, bu konuda kendisine ilerleyen günlerde yazılı bir çalışma vereceğini bildirdi.

Gül, daha önce parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderlerine verdiği öğle yemeğini bu kez parlamento dışındaki siyasi partilerin liderleriyle gerçekleştirdi. Gül, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'la öğle yemeğinde bir araya geldi. Yaklaşık, 1 buçuk saati geçen yemekte, Türkiye'nin başlıca sorunları değerlendirildi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Köşk buluşmasında, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyledi ve birlik mesajları verdi. Yemekte, liderler de ayrı ayrı söz alarak değerlendirmelerde bulundu. Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan tarımda yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Kutan, Hükümetin ekonomi politikasını da eleştirdi.

KARAYALÇIN: "TEMEL SORUN TEKELCİ SİYASET ANLAYIŞI"

SHP Lideri Murat Karayalçın, Türkiye'nin yaşadığı sorunların temelinde "tekelci" siyaset anlayışının yattığını ifade etti. Bu anlayışın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurgu yapan Karayalçın, yüzde 10 barajına da tepki gösterdi. Son dönende yapılan "sağ duyu" çağrılarının anlamsız olduğunu savunan Karayalçın, "Herkes bir adım geri adım atsın telkinlerini naif olarak değerlendiriyorum. Bunlar çözüm değil. Yüzde 10 barajı nedeniyle AKP, CHP ve MHP'ye 1 milyar dolar yardım yapılacak. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu değiştirilmeli. Siyaset toplumsal sorunlar üzerinden yapılmalı" diye konuştu.

Karayalçın, Bulgaristan'da yaşanan Türklerin sorunlarını da Cumhurbaşkanı Gül'le paylaştı. Karayalçın, 24 Nisan'da toplanan Milli Güvenlik Kurulu sonrasında yayınlanan bildiriye ilişkin de bazı değerlendirmelerde bulundu.

ANAYASA ÖNERİSİ

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ise, yemekte Anayasa tartışmalarını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa değişikliğine ilişkin bir çalışma yapmasını isteyen Mumcu, Türkiye'nin yarı başkanlık rejimine geçmesi gerektiğini savundu. Mumcu, Anayasa değişikliği konusunda önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Gül'e yazılı bir öneri sunacağını da ifade etti.

SOYLU'DAN DEĞİŞİKLİK UYARISI

Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu da çiftçi ve esnafın durumuna dikkat çekti. Esnaf ve çiftçinin çok zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Soylu, demokrasi vurgusu da yaptı. Türkiye'de demokrasinin işletilmesinin hayati önem taşıdığına işaret eden Soylu, "Demokrasi toplum kesimlerinin ve refahının güvencesidir" dedi.

Siyasi partiler yasası ve seçim yasalarını değerlendiren Soylu, bu yasaların değiştirilmesi durumunda yeniden seçime gidilebileceğini de söyledi.

Soylu, AKP hakkında açılan kapatma davasını da hatırlattı ve bu süreci engelleyecek bir Anayasa değişikliğinin toplum tarafından doğru karşılanmayacağına dikkat çekti.

Köşk'e yemek öncesi kendi makam araçlarıyla gelen Mumcu ve Soylu, yemek sonrası Çankaya Köşkü'nden aynı makam aracıyla ayrıldılar.

GÜL'DEN BALIK İKRAMI

Çankaya Köşkü'nde liderlere verdiği öğle yemeklerini sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugünkü konuklarına, balık ikram etti. Köşk'ün mönüsünde, deniz ürünleri tabağı, börek, ıspanaklı et ve İtalyan tatlısı vardı.

(ANKA)