kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şahin: 301'in tamamen kalkması doğru değil

ANKARA
301'inci maddedeki değişiklik önerisi dün TBMM Genel Kurulu'nda gece mesaisiyle ele alındı. Bakan Şahin, değişiklikle Türklüğe hakaretin cezasız kalmayacağını söyledi..
Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesindeki değişiklik teklifi dün gece TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 301. maddesinin tamamen kaldırılmasını doğru bulmadığını, Türklük ve cumhuriyete hakaretin ve saygısızlığın cezasız kalmayacağını söyledi. TBMM Genel Kurulu, 301'inci madde için dün gece mesai yaptı. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın imzasıyla Genel Kurulu'na gelen değişiklik teklifinin görüşmelerinin tamamını liderlerden yalnızca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli izledi. Oturumda muhalefet milletvekilleri, iktidara yönelik sert eleştiriler getirdiler. Hükümet ise maddenin değişmesi gerektiğini savundu. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, oturumda görüşlerini açıklarken "Orhan Pamuk, Türkçe'nin güzelliğini tüm dünyaya anlattı. Ancak hakkında açılan dava nedeniyle adliyeye giderken yumurta, domates yağmuruna tutuldu. Tüm dünyaya bu resim verilmiş. Şimdi Orhan Pamuk mu Türk Milletinin haysiyetine şerefine hizmet etmiştir, ona yumurta, domates atan mı?" dedi.

'BİR MADDE Mİ KORUYACAK'
Adalet Bakanı Şahin ise değişiklikle Türklüğe hakaretin söz konusu olmadığını belirterek, "Türklüğü koruyacak sadece bir madde mi?" diye sordu. 301'e benzer maddelerin AB ülkelerinde de olduğunu belirterek Şahin, AB ülkelerindeki benzer maddelere paralel düzenleme yaptıklarını kaydetti. Teklif ile 301'inci maddedeki "Türklüğü" ifadesi "Türk Milleti", "Cumhuriyet" ifadesi de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak değiştirilirken, Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve TBMM'yi aşağılayanlara 6 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezasının üst sınırı 2 yıla çekiliyor. Hükümet, yargı organları, asker, emniyeti alenen aşağılayanlar ile ilgili ceza ise 6 aydan 2 yıla kadar olarak mevcut yasadaki şekliyle korunuyor.