kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İspanya Kralı Juan Carlos

İspanya halkı da kendi '301'ini tartışıyor

Perihan KORKMAZ LONDRA
Kraliyet ailesini hedef alanlar hakkında adli işlem yapılan 2 yıla yakın hapis verilen ülkede bir belediye başkanı Kral'a 'beleşçi' diyerek tartışmayı alevlendirdi..
Anayasal monarşiyle yönetilen İspanya'da TCK'nın 301'inci maddesi benzeri bir uygulama ülkede bir kez daha tartışma konusu oldu. Kraliyet üyelerinin eleştirilmesinin, dalga geçilmesinin suç olduğu ülkede bir belediye başkanı Kral'a halkın önünde hakaret etti. İspanya Cumhuriyeti'nin 77'inci yılı kutlamaları sırasında Kadiz bölgesine bağlı Puerto Real kasabası Belediye Başkanı Jose Antonio Barroso, "Krallık son derece gereksiz. Kral Carlos da en az babası kadar beleşçi bir vatan haini" dedi. Konuşmadan rahatsız olanlar da resmi şikâyette bulundu. 25 yıldan bu yana belediye başkanı görevinde bulunan aşırı solcu Sol Birliği Partisi üyesi Barroso hakkında soruşturma başlatıldı. Mahkemeye çıkarılması ve suçlu bulunması halinde Barrosso'nun 2 yıl hapis cezasına çarptırılması gündemde bulunuyor.

DERGİYE PARA CEZASI
Uzlaşı bulmak isteyenlerin "sözlerini geri al" baskılarına rağmen Barrosso El Mundo gazetesine verdiği röportajda, "İnandığımı söylediğimden dolayı beni hapse atacaklarsa atsınlar" dedi. Barrosso'nun suçlanmasının bugünün Avrupası'na uymadığını söyleyenler olduğu gibi Kraliyet'i korumak gerektiğini söyleyenler de var. Geçtiğimiz yıl Veliaht Prens Felipe'yi eşiyle cinsel ilişki sırasında karikatürize eden dergi piyasadan toplatıldı, karikatürist de 2 bin Euro para cezasına çarptırıldı.